Novi ciklus slika Stjepka Mamića

Novi ciklus slika Stjepka Mamića

(Stjepko Mamić: “Big Net III”, 2022.)

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, Dubrovčanin, slikar Stjepko Mamić, u više proteklih godina ostavio je značajan trag karakterističnog rukopisa svojih djela u najpoznatijim svjetskim inozemnim galerijama, kontinuirano izlažući i osvajajući priznanja.

Upravo je završio ciklus slika velikih ribarskih mreža.

»Upravo sam završio velike mreže. Potrajalo je jer sam imao obveza, budući da sam proširio dijapazon i na svijet mode«, navodi Mamić i dodaje kako je morao završiti dizajn i poslati ga modnoj dizajnerici u Rim. Odatle će ići u Firenzu gdje će se na svilu otisnuti grafike njegovih slika od kojih će raditi kreacije za Fashion Week u srpnju, kada će i umjetnik osobni morati otići u Rim i Pariz.

»Istovremeno sam bio angažiran i u online kontaktu sa školama u kojim sam uvršten kao jedan od odabranih umjetnika u školski program u RH i još nekoliko zemalja, uključivo i Veliku Britaniju.

Novi ciklus slika i nadalje je duboko uronjen u more, u dubine… U igru svjetlosnih zraka koje žele dodirnuti dubinu, u neposrednu blizinu čudesnih riba okružene simboličnom ornamentikom mora, izrazito šarenih, sve do mreža koja klize prema dnu i tami, tvoreći prozirni zid između čamca i tame, između čovjeka i riba.

Harmonični podmorski svijet

Stjepko Mamić polako i predano slika, zaokupljen motivom i razmišljanjem o boji, stvarajući tihi, harmonični svijet, doista posve usklađen. Nema tu suvišnih tonova, buke. Sve se odvija po davno utvrđenom dogovoru o životu mora o životu pored mora.

Mamićeve ribe su izronile iz tajanstvenih dubina još neotkrivenih mora ili čak oceana i uplivale u naš svijet, donoseći raskoš svoje ljepote, odmjerenost svoga postojanja i intenzivnu privlačnost boja svojih tijela.

S druge strane, mreža, koja više govori o čovjeku a manje o moru, vrlo je čest motiv u slikarstvu Stjepka Mamića. Motiv obilježen snažnom simbolikom i neprijepornim značenjem, mreža koja pobire plodove mora dok more struji kroz nju, gotovo bez otpora.

Izraziti kolorizam Stjepka Mamića nazočan je i u ovom setu novih slika, slikar neštedimice koristi boju u stvaranju svoga morskoga svijeta, svijeta mora, približavajući nam vlastiti doživljaj i promišljanje o moru.

Ne zaboravimo, Stjepko Mamić pomorski je kapetan bogatoga iskustva.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni