Novi ciklus slika Davorina Radića

Novi ciklus slika Davorina Radića

Akademski slikar Davorin Radić pripada uskom krugu suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koji se ističu svojim opusom i visokim artističkim dosezima. Iznimno vrijedan, realizirao je niz zapaženih ciklusa. Od aktova i krajobraza, preko mitoloških tema do apstrakcije, izlažući na brojnim, ali i skupnim izložbama (Contra) diljem domovine i u inozemstvu. Najbolji je odabir predstavio u nizu monografija posvećenih pojedinim aspektima njegova nadahnutog slikarstva.

Odnedavna, kada mu se ukaže prigoda, radi u Kostajnici (zagrebački se atelijer urušio). Intenzivno slika kreirajući novi, kompleksni ciklus ulja, akrila, akvarela na platnu i papiru, oživotvorujući mnoge scene sjećanja, iznimne trenutke ili jednostavno vrijeme koje prolazi, ali ostavlja slikarski trag.

Preko stotinu slika broji ovaj kompleksni ciklus s nizom varirajućih tema s okolnim krajobrazima, grupama nanizanih slika na zidu atelijera, intimističke zapise članova obitelji i obiteljskog druženja.

Pred nama je ciklus koji neprijeporno ističe autorsku zrelost Davorina Radića. Njegov je kolor izrazit, ali odmjeren, suptilan. Slike nose sasvim određenu finoću, fragilnost zabilježenih trenutaka koji se u ovom ciklusu sjajno odupiru nezaustavljivoj prolaznosti.

Mnoga slikarska iskustva iz proteklih ciklus Radić je vješto i superiorno iskoristio u nastanku ovoga obimnoga niza slika u različitim tehnikama i s raznovrsnim odabirom motiva, stvarajući intimističke zapise emotivnog umjetnika, sjećanja na prošlost i razmišljanja na budućnost.

Bez ikakve sumnje, ovaj najnoviji ciklus intimnih zapisa Davorina Radića vrhunac je njegova vrijedna i kontinuirana stvaralaštva izniman doprinos aktualnoj hrvatskoj umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni