Nove skele oko zagrebačke prvostolnice

Nove skele oko zagrebačke prvostolnice

Obnova će biti dugotrajna

(Foto: Zagrebačka nadbiskupija)

Na Kaptol je u srijedu, 4. studenoga započelo postavljanje građevinskih skela oko apside i u unutrašnjosti zagrebačke prvostolnice Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana i Ladislava. To će omogućiti detaljniji uvid u oštećenja katedrale nastala u potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu. Skele bi trebale biti postavljene u sljedeća četiri do šest tjedana, a nakon toga započinje sanacija katedrale, izvijestili su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Podsjećamo, u potresu se otkinuo i kameni vrh južnog tornja i dio zvonika na čijem vrhu je bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom. Zbog prijetnje urušavanja, 17. travnja 2020. godine naknadno je uklonjen vrh sjevernog zvonika katedrale, a zabilježene su i mnoge druge štete na vanjskom dijelu objekta, ali i u njegovoj unutrašnjosti.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji očekuju da će proces obnove katedrale biti dugotrajan proces zbog posebne osjetljivosti i značenja građevine, što zahtijeva uključivanje širokog kruga stručnjaka. (B. J.)