Nove promjene u korištenju mjere samozapošljavanja

Nove promjene u korištenju mjere samozapošljavanja

 

Jedna od od mjera kojom država pokušava smanjiti broj nezaposlenih osoba je potpora za samozapošljavanje, koja je do nedavno bila namijenjena svim osobama bez ograničenja staža osiguranja ili radnog iskustva, zanimanja ili kvalifikacija. Kroz ovu mjeru nezaposlene osobe su pokretale vlastiti posao kako bi zaposlile same sebe.

S početkom 2014. godine stupile su na snagu nove promjene u provođenju mjere samozapošljavanja, javljaju iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Nove se promjene odnose na iznose potpore, ali i na namjenu dodjeljenih sredstava. Više informacija o ovim promjenama moći ćete uskoro saznati na našem portalu.

Jedna od od mjera kojom država pokušava smanjiti broj nezaposlenih osoba je potpora za samozapošljavanje, koja je do nedavno bila namijenjena svim osobama bez ograničenja staža osiguranja ili radnog iskustva, zanimanja ili kvalifikacija. Kroz ovu mjeru nezaposlene osobe su pokretale vlastiti posao kako bi zaposlile same sebe. Svi zainteresirani  za ovu mjeru do sada su mogli dobiti stručnu pomoć HZZ-a oko samozapošljavanja, pomoć Zavoda u izradi Poslovnog plana, razradi poduzetničke ideje, načinu registracije, besplatnim i drugim edukacijama, potporama i subvencijama drugih davatelja. HZZ je osiguravao stručnu podršku kroz prvu godinu rada osoba koje su korisnice ove mjere. U 2013. godini ovu je mjeru koristilo čak 5 208 osoba, kojima su se kroz 12 mjeseci sufinancirale potpore za plaće. Potpore za zapošljavanje su se dodjeljivale u obliku subvenicija za plaće i iznosile su 50 posto godišnjeg troška bruto plaće i 75 posto ako se radilo o osobi s invaliditetom. Visina iznosa kretala se od 18 880 do 29 479 kuna za nezaposlene osobe te od 35 401 do 53 102 kune za nezaposlene osobe s invaliditetom koje koriste ovu mjeru.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni