Nove prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada zaprimat će se od siječnja 2020.

Nove prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada zaprimat će se od siječnja 2020.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sazvalo je konferenciju “Energetska obnova višestambenih zgrada” koja je održana danas u hotelu International u Zagrebu.

 Konferencija je namijenjena prvenstveno zainteresiranim upraviteljima i predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada kao potencijalnim prijaviteljima na novi poziv.

Novi poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada bit će raspisan u siječnju 2020. godine, najavljeno je na konferenciji. Energetska obnova je do sada napravljena na više od 1400 zgrada javne namjene, od čega 390 škola, 90 dječjih vrtića i više desetaka bolnica. Time su energetski obnovljeni prostori topliji i ugodniji za boravak, značajne su uštede na energentima, a i građevinski sektor u BDP-u vraća se na razinu 2008. godine.

»Ovim projektom u protekle dvije godine utrošeno je 5 milijardi kuna te je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja povuklo 90 % raspoloživih bespovratnih sredstva Europske komisije«, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva I prostornog uređenja Predrag Štromar. Najavio je i da će se tijekom iduće godine u energetsku obnovu preusmjeriti i sva bespovratna sredstva drugih ministarstava od projekata koji nisu realizirani.

S obzirom na novi način podnošenja prijava u odnosu na prethodni poziv, sudionicima konferencije je predstavljen i informatički sustav eFondovi, u okviru kojeg će se podnositi prijave na poziv. (ZG-mag)