Nove lokacije Adventa u Zagrebu: Prolaz sestara Baković, kino Europa, Tkalča, Maksimir…

Nove lokacije Adventa u Zagrebu: Prolaz sestara Baković, kino Europa, Tkalča, Maksimir…

Za trajanja Adventa održat će se čak osam prigodnih glazbenih festivala. Također će se održati i prigodne izložbe u Etnografskom muzeju, Muzeju za umjetnost i obrt, Galeriji Arheološkog muzeja

Turistička zajednica grada Zagreba u petak je u hotelu Esplanade predstavila ovogodišnji Advent u Zagrebu, čije će se svečano otvorenje održati 1. prosinca paljenjem prve svjećice na Trgu bana Josipa Jelačića u poslijepodnevnim satima. Otvorit će se na Trgu kralja Tomislava i ledeni park, a program će biti nadahnut djelima Ivane Brlić-Mažuranić.

„Ovogodišnji Advent obilježavaju tri teme. To su bajke, priče Ivane Brlić-Mažuranić koja je simbol ovogodišnjeg Adventa, zatim druga tema kako bi vratili blagdansko i božićno ozračje je klasična glazba u institucijama, crkvama i otvorenim prostorima, a treća tema je ekologija i održivost. Apelirali smo na brojne sudionike ovog projekta da ove godine izbjegavaju plastičnu ambalažu i koriste papirnate čaše, izbjegavaju plastične slamke i što više koriste reciklirane materijale”, istaknula je direktorica Direktorica zagrebačke TZGZ Martina Bienenfeld.

Advent će se održati na već tradicionalnim lokacijama i ponudit će bogat program građanima Zagreba i brojnim turistima. Tako će se na Gornjem gradu održati Adventu tunelu Grič, gdje će se održati vizualni spektakl, Advent u Klovićevim dvorima, gdje će biti prigodan program i koncerti glazbenih sastava i ostalim već poznatim lokacijama.

Božićni običaji Hrvatskog Zagorja

„Caffe de Matoš je prošle godine bio najdraža lokacija koja je dočarala šarm Zagreba u prosincu i drago mi je da smo s partnerima i ove godine na ovom dijelu Strossmayerova šetališta“, rekla je Bienenfeld.

Nastavlja se suradnja i s Uredom predsjednice RH u sklopu Adventa na Prekrižju. Prošle godine prikazani su božićni običaji Slavonije, a ove će se godine u suradnji s Etnografskim muzejom prikazati božićni običaji Hrvatskog Zagorja.

Bienenfeld je zahvalila načelniku Marije Bistrice koji je pomogao u uređenju Vile Prekrižje igračkama koje su zaštićene kao nematerijalna UNESCO-va kulturna baština, a takve igračke bit će i na glavnom trgu u Mariji Bistrici. Najavila je da će autobus voziti posjetitelje petkom i subotom do Vile Prekrižje, a petkom će moći i razgledati glavnu zgradu, gdje je Ured predsjednice.

Ovogodišnje nove lokacije su Advent u Prolazu sestara Baković, gdje će biti filmski blagdanski ugođaj, u kinu Europa će se tijekom prosinca prikazivati filmovi na temu obitelji i blagdana, druga lokacija Adventa je stara Tkalča, gdje će biti punktovi na kojima će se prvi put moći vidjeti brijače, klobučare, pekare, mesare iz srednjeg vijeka. Nova lokacija je i Advent u Maksimiru, gdje će Zoološki vrt organizirati edukativni i zabavi program za cijelu obitelj. Za vrijeme Adventa održat će se čak osam prigodnih glazbenih festivala kao što su Advent fest u Katedrali, koncerti u crkvi svete Katarine, Advent u Župi sv. Blaža. Također će se održati i prigodne izložbe u Etnografskom muzeju, Muzeju za umjetnost i obrt, Galeriji Arheološkog muzeja. Ostale zanimljivosti su Poziv za čaj, gdje učenici Učeničkog doma Marije Jambrašak otvaraju vrata dvorišta svog učeničkog doma i pozivaju na druženje, Advent u Vidri, gdje se može pogledati program najstarijeg dramskog studija za slijepe i slabovidne osobe „ Novi život“.

Capelli: Zagreb je “točka na i” hrvatskog turizma

Ministar turizma Gari Cappelli je rekao kako je ove godine Zagreb bajkovit zbog Adventa te je naglasio da kad je riječ o cjelogodišnjem turizmu. Pohvalivši adventski program ustvrdio je kako će Zagreb ove godine biti “točka na i” hrvatskom turizmu.

„Hrvatska je postala primamljiva zemlja, ne samo zbog sunca i mora, nego i zbog ovakvih projekata tima u Zagrebu na čijem su čelu Martina Bienenfeld i gradonačelnik Milan Bandić. Ovaj program je mjerilo svega što Hrvatska može i hoće“, istaknuo je ministar Cappelli. Spomenuo je kako se ovih dana na londonskom turističkom sajmu moglo čuti kako neki touroperatori uvode posebne programe iz Londona za Zagreb. Naglasio je kako je Advent definitivno postao važan pristup projektu kvalitetnog osmišljavanja turizma.

Na Advent u Zagrebu se osvrnuo i gradonačelnik Milan Bandić: „Mi smo učili od Beča, učili smo od boljih i sad smo bolji od Beča. Nije sramota učiti od drugih, ali moramo napraviti iskorak i tu je tajna, kupiti i prodati ono što već imaju drugi i unaprijediti na višoj razini. Moramo razmišljati već sada što ćemo inovirati iduće godine. Najbolji smo u Europi, Zagrepčani su ovo zaslužili. Otvorena zagrebačka vrata i veliko srce, druželjubivost i srdačnost Zagrepčana su presudni. Zagrebačka multikulturalnost, otvorenost, multietičnost je preduvjet da se nešto napravi, ali i veliko zagrebačko srce su doprinijeli da dobijemo tri puta titulu naj Adventa u Europi“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni