Nove izložbe u MSU

Nove izložbe u MSU

Izložba Gorki Žuvela: Retrospektiva, danas te izložba “Tužne pjesme rata/Sad Songs of War” otvorene su sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti za posjetitelje.

Izložba Retrospektiva, danas je pregled životnog opusa doajena splitske i hrvatske umjetničke scene Gorkog Žuvele. Obuhvaća cjelokupno razdoblje umjetnikova stvaralaštva – od 1970-ih godina pa sve do umjetnikove smrti 2017. Sadrži više od 200 instalacija, objekata, slika, crteža, grafika i plakata prikupljenih iz muzejskih i privatnih zbirki.

Tužne pjesme rata prva je izložba iz ciklusa »Zbirka kao glagol«, a prikazuje radove (anti)ratne tematike. Izložba nije dovršena, već je riječ o procesu i brzoj reakciji na trenutnu situaciju, pa tako i iskaz solidarnosti i empatije s Ukrajinom, a naziv je dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti.

Uz ravnateljicu MSU-a Zdenku Badovinac, okupljene je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet koji je izrazio zadovoljstvo otvorenjem čak dviju novih izložaba, prvih u mandatu nove ravnateljice.

Publici su se obratile i kustosice Radmila Iva Janković i Jasminka Babić te Nevena Tudor Perković, izaslanica ministrice kulture i medija.

Žuvelina djela posjetitelji mogu razgledati do 5. lipnja, dok su Tužne pjesme rata otvorene do 2. listopada. (ZG-magazin / Foto: Zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni