Nove epidemiološke mjere vrijede do 15. travnja

Nove epidemiološke mjere vrijede do 15. travnja

(Foto: Vlada RH)

Nacionalni stožer civilne zaštite u najavio je nove epidemiološke mjere, koje od danas stupaju na snagu i vrijedit će do 15. travnja, a uključuju zabranu treniranja u zatvorenim prostorima, ograničenje rada dječjih igraonica u zatvorenom i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice. Također, škole stranih jezika ponovno prelaze na online nastavu.

Zabrana treninga neće se odnositi jedino na za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše.

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju, uključujući i rusko i kinesko cjepivo, ili potvrdom o preboljenju bolesti koja će vrijediti 180 dana, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

»S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku«, kazao je Božinović.

Božinović je najavio je i mogućnost pooštrenja mjera navodeći da epidemiološka situacija nije dobra.

O nošenju maski na otvorenom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo da će se kod redoslijeda cijepljenja voditi računa o tome kako su se ljudi prijavljivali na internetsku platformu cijepi.se.

»Blizu smo polovice druge faze cijepljenja, u nekim županijama je druga faza uznapredovala i one će u treću fazu ući ranije. Računamo da bi to moglo biti negdje u svibnju«, rekao je Capak. U trećoj fazi mogu se cijepiti svi stariji od 16 godina.

Ovoga tjedna dolazi 121.000 doza, a svakoga tjedna u travnju po 50.310 doza Pfizerova cjepiva. Iako još nema potvrde za to, trebalo bi stići i 80.000 doza Moderne, te 180.000 doza AstraZenece. Ukupno u travnju to iznosi 479.000 doza, kaže ravnatelj HZJZ-a.

Komentirajući najavu zagrebačkog stožera o uvođenju nošenja maski na otvorenom, Capak je rekao: »Ako se nalazite negdje sami, nema potrebe nositi masku«.

»Mjera nošenja maski na otvorenom odnosi se na mjesta gdje je puno ljudi, na tržnici, na rivi«, rekao je Capak.

Podsjetio je kako je dosad bila preporuka da se nose maske na otvorenom tamo gdje se ne može osigurati razmak, jer se virus može prenijeti i na otvorenom. (Hina / Vlada RH / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni