Novcem iz EU fondova financira se projekt e-Škole

Novcem iz EU fondova financira se projekt e-Škole

Razvoj digitalizacije u hrvatskim školama financira se novcem iz EU fondova sa više od milijardu kuna u razdoblju od 2015. do 2022. godine.

U prosincu 2015. i srpnju 2016. potpisani su ugovori za dodjelu bespovratnog novca za provedbu pilot projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola kroz koji će se školama omogućiti korištenje suvremenih tehnologija u nastavi te će se poticati racionalizacija i transparentnost poslovanja kroz informatizaciju poslovnih i administrativnih procesa. Nositelj projekta je CARNet – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, s partnerima Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu.

Projekt podrazumijeva investiranje u tehnologiju i edukaciju. Naime, 150 škola, od čega 100 osnovnih i 50 srednjih škola (gimnazija i strukovnih), bit će opremljeno najmodernijom tehnologijom, a nastavno i nenastavno osoblje educirat će se za optimalno korištenje dostupne tehnologije i digitalnih sadržaja koji će se razviti unutar projekta. Provedba je razdvojena na dva strateška projekta (A i B), koji se financiraju i provode kroz dva različita operativna programa.

Projekt A, koji je uglavnom infrastrukturno-uslužni, financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i služi kako bi se sadržaji, edukacija i podrška koju pruža projekt B optimalno iskoristili kroz korištenje sofisticirane IKT opreme, prilagođene potrebama hrvatskog obrazovnog sustava, kao i kroz pružanje raznih e-usluga, s pomoću kojih će se nastavni, poslovni i administrativni procesi u školama učiniti efikasnijim i transparentnijim.

Projekt B, kao sadržajno noseći dio projekta e-Škole, financira se iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i fokusiran je na razvoj okvira (za digitalnu zrelost te za digitalne kompetencije) i strateških dokumenata (prijedlog Strategije digitalne zrelosti) te na edukaciju i podršku nastavnom i nenastavnom osoblju, razvoj digitalnih obrazovnih sadržaja i popratnih aktivnosti.

Ukupna vrijednost pilot projekta e-Škole iznosi malo manje od 307 milijuna kuna, od čega se iz EU fondova sufinancira 194 mijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 67 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja 46 milijuna kuna.

Pilot projekt će se provoditi do 28. veljače 2018. godine. Na temelju rezultata pilot projekta, u razdoblju od 2019. do 2022. planira se provesti i veliki projekt putem kojeg bi sve škole u Hrvatskoj trebale postati e-Škole.

Zg-magazin