Novac iz EU fondova i dalje je za mnoge nedostižan zbog komplicirane procedure

Novac iz EU fondova i dalje je za mnoge nedostižan zbog komplicirane procedure

“Mala i srednja poduzeća ne koriste svoj puni potencijal, stoga upravo u europskim fondovima vidim izvrsnu priliku za njihov dodatan razvoj”, izjavio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula

Tijekom završnih događaja u sklopu međunarodnog EU projekta ECOFUNDING, čiji je cilj bio neposredan kontakt zelenih poduzetnika i investitora putem online platforme i izravnim susretima, članice projektnog tima iz Razvojne agencije Zagreb u ponedjeljak su se sastale s hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu Toninom Piculom i Davorom Škrlecom.

Na sastanku u Bruxellesu razgovaralo se o iskustvima Agencije u provedbi EU projekata namijenjenim malim i srednjim poduzetnicima kao i o razvoju poduzetničkih uvjeta na području Hrvatske.

„Mikropoduzeća, mala i srednja poduzeća čine 99 % svih poduzeća u EU. Ona osiguravaju dva od tri radna mjesta u privatnom sektoru, zapošljavaju oko 33 milijuna ljudi i zaslužna su za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju poduzeća u EU. Iako najbrojnija, u Hrvatskoj ne koriste puni potencijal generiranja dobiti, stoga upravo u europskim fondovima vidim izvrsnu priliku za njihov dodatan razvoj“, izjavio je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

Napomenuo je kako projekcije Europske komisije pokazuju da će Hrvatska zajedno s Latvijom biti druga u EU, odmah iza Poljske, po koristi u odnosu na BDP, koju će imati od kohezijske EU politike u razdoblju od početka 2014. do kraja 2023. godine, u iznosu od 1,7% BDP-a.

„Bitno je prepoznati strukturne i investicijske fondove kao kvalitetan izvor javnog novca za financiranje cjelokupne tranzicije na novi oblik ekonomije, a koji se prema prezentiranim rezultatima međunarodnog projekta ECOFUNDING premalo koriste. Razlog je prekomplicirana i previše birokratizirana procedura korištenja javnog novca koja odbija privatne investitore zainteresirane za ulaganja. Na državama članicama je zadatak da jačanjem administrativnih kapaciteta u smislu profesionalne podrške uklone te prepreke, a Europska komisija bi trebala na jednom mjestu omogućiti bolju dostupnost podataka o projektima“, naglasio je Davor Škrlec.

Kao zaključak dvogodišnjeg provođenja projekta prezentirane su smjernice za poboljšanje pristupa zelenom financiranju u Europskoj uniji, a svojom je nazočnošću projekt podržala i Ines Sabalić, predstavnica Predstavničkog ureda Grada Zagreba u Bruxellesu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni