Nova znanstvena oprema na PMF-u smanjuje troškove i štetne kemikalije u proizvodnji lijekova

Nova znanstvena oprema na PMF-u smanjuje troškove i štetne kemikalije u proizvodnji lijekova

Oprema je nabavljena u sklopu projekta Met4Pharm, vrijednog oko sedam i pol milijuna kuna, a koji se većinom financira iz Europskih strukturnih fondova i nacionalnog doprinosa, a izvodi se u suradnji s partnerom Plivom

Na Kemijskom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu prošli je tjedan puštena u pogon nova znanstvena oprema, koje će doprinijeti istraživačkom radu i suradnji s obrazovnim, javnim i gospodarskim sektorom u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji.

Ovaj najveći projekt Kemijskog odsjeka čini najsuvremenija tehnologija LC-SPE NMR koja će omogućiti bržu i učinkovitiju analizu lijekova i bioaktivnih molekula te značajno smanjiti potrošnju štetnih kemikalija i ukupne troškove u proizvodnji lijekova.

„Konačno ćemo dobiti tehnologiju koju dosad nismo imali, što će omogućiti da analiza lijekova bude kraća, jednostavnija i jeftinija, a prijava hrvatskih znanstvenika na međunarodne projekte konkurentnija“, kazao nam je pročelnik Kemijskog odsjeka i voditelj projekta prof. dr. sc. Predrag Novak.

Metodologija je temeljena na on-line sustavu LC-NMR (tekućinska kromatografija-spektroskopija nuklearne magnetske rezonancije), a omogućuje bržu, učinkovitiju i jeftiniju analizu produkata i intermedijera, kontrolu i razumijevanje strukture molekula te mehanizama kemijskih reakcija.

„Naime, kada radite kemijske transformacije imate onečišćenja koje trebate brzo analizirati što će se putem ovih uređaja puno kvalitetnije i efikasnije provoditi u svrhu povećanja prinosa kemijskih reakcija Također će se smanjiti potrošnja opasnih kemikalija tijekom on–line analize u proizvodnji lijekova, a pomoću uređaja možemo analizirati složene smjese spojeva i odrediti točnu strukturu molekula“, objašnjava profesor.

Oprema kakvu nema nitko u Hrvatskoj ni u regiji

PMF_uredaj2Ovom opremom, koja je prva ove vrste u Hrvatskoj, ali i regiji, rješava se ključni problem nedovoljne razvijenosti tehničkih kapaciteta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i doprinosi većoj konkurentnosti zbog uvođenja novih metoda u procesu proizvodnje lijekova. Projekt će također doprinijeti boljoj suradnji s poslovnim sektorom i povećanju konkurentnosti mladih na tržištu rada.

„Tehnologija će se koristi u visokoškolskom obrazovanju, pa će tako studenti imati priliku sami snimiti spektre i odrediti strukturu molekula, te raditi na uređajima koje su do sada samo vidjeli na fotografijama“, najavljuje profesor Novak koji dodaje da su ovakvi uređaji neprocjenjiva vrijednost za znanstveno-istraživački rad i industriju, a posebice farmaceutsku.

Oprema je nabavljena u sklopu projekta Met4Pharm, vrijednog oko sedam i pol milijuna kuna, a koji se većinom financira iz Europskih strukturnih fondova i nacionalnog doprinosa, a izvodi se u suradnji s partnerom Plivom.

Ivona Conjar

*Objava ovog članka je sufinacirana sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni