Nova zbirka poezije Vlatke Planine – “Noćne životinje, ljeto”

Nova zbirka poezije Vlatke Planine – “Noćne životinje, ljeto”

Književnica Vlatka Planina objavila je novu zbirku poezije Noćne životinje, ljeto.

Vlatku smo Planinu već naviknuli povezivati s novoobjavljenim rukopisima, nastalima u kratkom vremenu. Stoga nije neobično da je na samom kraju 2020. čitateljskoj publici predstavila novu, šestu po redu zbirku, nakon što je u veljači iste godine objavila zbirku Sekvoja i druge pjesme.

Nova zbirka pjesama ujedno predstavlja i njezino 11. književno djelo, a broji čak 72 pjesme. One ovoga puta nisu podijeljene u ciklusima, kao što je to bio slučaj u prethodnoj zbirci, već sve pjesme na okupu predstavljaju zaokruženu cjelinu – od početka ljeta do njegova kraja.

Vlatka Planina u ulozi pjesnikinje ostaje vjerna jednostavnom izrazu i nevezanom, slobodnom stihu koji nema namjeru sputavati, već poticati na čitatelja na šaroliku igru riječima i konsenzus misli. Zbirka Noćne životinje, ljeto jednostavnom stilizacijom, ali pomnim odabirom motiva te njihovim slaganjem, razrađuje problematiku snažnih emocija ženskoga lirskoga subjekta. Na taj način potvrđuje kako je postmodernistička poezija mladih hrvatskih pjesnika itekako živa, raznobojna, u potrazi za drukčijim stihotvornim rješenjima i poetskim poigravanjima

Vlatka Planina rođena je 1984. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala anglistiku i komparativnu književnost. Piše poeziju, te prozu za mlade i odrasle.

Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni