Nova nada za slijepe: Umjetne oči dostupne od 2027. godine?

Nova nada za slijepe: Umjetne oči dostupne od 2027. godine?

Ipak, treba uzeti u obzir da su planovi talijanske tvrtke još samo na konceptualnoj razini, a dizajn se temelji na spekulativnoj tehnologiji budućnosti

Zamislite da bežično možete prenositi slike koje vidite ili da imate savršen oštar i precizan vid. Mnogima su takve ideje neostvarene želje i daleka budućnost, no uvijek postoje pojedinci koji prepoznaju kako tehnologija može utjecati na pojedine nedostatke našeg društva.

Talijanski istraživački studio Mhox radi upravo na tome te se nadaju da će putem svojeg EYE koncepta ponuditi 3D i biotisak (tiska živim stanicama za uzgoj tkiva) kojim će navodno moći proizvesti oči koje će zamijeniti postojeće zjenice.

Zvuči kao znanstvena fantastika, a procjenjuje se da bi takve umjetne oči postale dostupne od 2027. godine. Koncept pruža fascinantan uvid u budućnost poboljšanja ljudskog tijela, što bi moglo rezultirati unapređivanjem snage i sportskih performansa na temelju povezivanja mozga i interneta.

EYE (kratica za Enhance Your Eye, što bi mogli prevesti kao »poboljšajte svoje oko«) pojavit će se u tri oblika: za ozdravljenje koje bi jednostavno mogle zamijeniti oči slijepih i slabovidnih osoba, dok bi ostala dva oblika, za poboljšanje i unapređivanje, ponudila dodatnu opremu, kao što su filtri, bežične komunikacije i visoku oštrinu.

Sve tri verzije bit će prilagodljive u veličini, obliku i strukturnim karakteristikama prema potrebama i željama pojedinca.

Ovakav scenarij moguć je samo ako se dopusti 3D biotisak s različitim bio tintama za različite vrste stanica i organskih tkiva.

Ipak, treba uzeti u obzir da su planovi talijanske tvrtke još samo na konceptualnoj razini, a dizajn se temelji na spekulativnoj tehnologiji budućnosti.

Glavni dizajner Filippo Nassetti izjavio je kako će osobe koji su zainteresirane za takve promjene kirurški odstraniti svoje fizičke oči u korist novog organskog dijela – »palube« (eng. deck), koja bi trebala povezali mišićna vlakana od sintetičkog oka s optičkim živcima u mozgu, a to bi omogućilo da se novo oko jednostavno zamijeni ili nadogradi.

U Mhoxu su svjesni da će njihovi planovi prouzročiti kontroverzu, ali se nadaju i da će potaknuti raspravu o budućnosti tehnologije koja može povećati i poboljšati ljudsko tijelo. Iako ima veliki potencijal, tehnologija sa sobom nosi i ogroman rizik. (I. C. / ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni