Nova kampanja za pošumljavanje Dalmacije

Nova kampanja za pošumljavanje Dalmacije

“Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”

Udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga “Krka” Knin ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ova božićna kampanja prošle je godine urodila divnom suradnjom oko 300 uključenih građana i građanki te lokalnih udruga i institucija, a sve je kulminiralo ovu jesen velikom akcijom sadnje 1011 mladice pinije na opožarenom području iznad mjesta Turanj, pored Zadra.

Prošlogodišnja okosnica akcije bili su razorni požari koji su zahvatili Dalmaciju i u kojima je izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja.

No požari nisu jedino što kontinuirano prijeti šumskim ekosustavima. Mnoga šumska područja diljem Hrvatske ugrožena su prvenstveno prekomjernom i ilegalnom sječom, ali i nelegalnim odlagalištima otpada. Tome ide u prilog činjenica da je samo u Zadarskoj županiji tijekom 2017. i 2018. godine sanirano preko 1500 tona otpada iz šuma. Cilj je akcije i ove godine poručiti da prepoznajemo poveznicu konzumerističkih navika, prekomjernog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada. Doniranjem za pošumljavanje, umjesto kupovanjem proizvoda, prepoznajemo i nezamijenjivu vrijednost šuma i doprinosimo očuvanju ovog vrijednog ekosustava.

U akciji se može sudjelovati donacijom u iznosu od minimalno 20 kuna na IBAN udruge Eko Zrmanja (HR9724070001500003882) čime će osigurati sadnju najmanje jedne mladica drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. Donacije se skupljaju do 12.1. 2019.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje će naknadno biti utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Građani i građanke će svoje drvce moći pratiti cijelo vrijeme te vidjeti kako se sadi u novu mladu šumu i kako raste. Svoje podatke mogu ostaviti u online obrascu kako bi dobili zahvalnicu, potvrdu, fotografije i izvještaje koji će popratiti sve faze nastanka novog zelenila. Zahvalnicu s drvcem mogu također u obliku božićnog poklona darovati drugoj osobi te se na taj način oduprijeti konzumerističkim navikama kojima smo skloni tijekom blagdana.

Poveznica na Facebook događaj: https://bit.ly/2rsDlAA 

(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni