Nova GMO jabuka koja ne tamni

Nova GMO jabuka koja ne tamni

Vrlo skoro, već idući mjesec, na tržište stiže nova vrsta GMO jabuke iz sorte Artic Apples.

Riječ je o jabuci u kojoj su znanstvenici modificirali gen koji je zadužen za tamnjenje. Nova vrsta jabuke neće potamniti prilikom rezanja ili u slučaju oštećenja. Tamnjenje će se pojaviti tek kad dođe do truljenja.

Tri vrste ovakvih jabuka su odobrene u SAD-u i Kanadi, a prva berba je bila prošle jeseni (2016).

Inače, jabuke potamne zbog kemijske reakcije enzima zvanog polifenol oksidaza (PPO). Jabuke iz sorte Artic Apples nemaju taj enzim jer su znanstvenici uspjeli stvoriti gene koji proizvode manje PPO-a u samom listu jabuke.

Uzgojem tkiva u posebnim uvjetima potvrđen je uspjeh ove transformacije. Iz tkiva nastane biljka koj se kalemi na korijen i tako se stablo Artic jabuke može saditi i uzgajati baš kao i svaka druga vrsta jabuke.

Tvrtka Okanagan Specialty Fruits u Kanadi proizvodi tri vrste jabuka: Arctic Granny, Arctic Golden i Arctic Fuji. Kad stignu na tržište, na pakovanju ovih jabuka nalazit će posebne informacije a bit će istaknuta i oznaka GMO.

Neki uzgajivači drže da je dobro što jabuke neće tamniti jer to znači manje otpada, a i jabučni sok će biti ljepše boje (prozirniji).

Ipak, danas su mnogi stručnjaci i javnost zabrinuti zbog GMO hrane koja uzrokuje različite alergijske reakcije, a što je još gore u proizvodnji GMO hrane često se koriste bakterije i virusi što može dovesti do novih bolesti.

Ne treba zaboraviti da enzim polifenol oksidaza (PPO) ima vrlo važnu ulogu u obrani biljaka od patogenih tvari i štetočina. Ovaj enzim sadrži i antioksidanse koji su bitni za zdravlje srca.

(Zg-magazin)