“Nova generacija” otvorila novu jazz sezonu

“Nova generacija” otvorila novu jazz sezonu

(Zajednički nastup – slijeva na desno: Ivar Roban Križić, kontrabas, Filip Pavić, gitara, Bruna Matić, bubnjevi i Ivan Bonačić, tenor-saksofon / Foto: Marija Štilinović/HRT)

Prvi koncert u novoj sezoni Jazz orkestra HRT-a održan je u znakovitom ozračju. Predstavljeno je četvoro mladih jazzista, ali orkestar je započeo sezonu bez stalnog dirigenta

Koncert održan 10. listopada 2018. u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost, zamišljen je da predstavi široj javnosti mlade hrvatske jazz umjetnike. Koje povezuju ustanova u kojoj se obrazuju. To je lokacijski nama blisko Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Naime, u Hrvatskoj ne postoji mogućnost visokoškolskog obrazovanja za to glazbeno područje.

Nekadašnji dirigent Jazz orkestra HRT-a, a sada prof. Saša Nestorović izabrao je troje završenih studenata Sveučilišta u Grazu, dok je jedan još student.

Svo četvero solista pokazalo je svoju jazz orijentaciju i solidno znanje stečeno tijekom studija na tom vrlo poznatom jazz učilištu.

Izvjestitelju se posebno svidio nastup dvoje mladih umjetnika. Na prvom mjestu to je kontrabasist Ivar Roban Križić koji još uvijek studira. No bilježi nastupe s brojnim istaknutim jazzistima i orkestrima. Od koji se posebno ističe dvogodišnje članstvo u Svjetskom jazz orkestru Glazbene mladeži. U kompozicijama Frederica D. Snidera, Charlesa Mingusa i Bernie Millera, vrlo uspješno je demonstrirao mogućnosti kontrabasa kao solističkog instrumenta.

Ivan Robar Križić na kontrabasu

Jazz sviračice nisu rijetkost u toj glazbenoj grani, ali rijetko sviraju bubnjeve. Bruna Matić pokazala je svoje velike mogućnosti nastupajući uz velik jazz orkestar kao i u solističkom nastupu u poznatom jazz standardu Caravan. 

Bruna Matić je pokazala svoje velike sposobnosti na bubnjevima

Za ovu sezonu Jazz orkestar HRT-a nema stalnog dirigenta. Dosadašnji umjetnički rukovoditelj i dirigent Andreas Marinello krenuo je putem novih profesionalnih izazova. Tijekom njegovog razdoblja, Orkestar je dostigao vrlo visoku razinu muziciranja i služio na čast matičnoj kući. Iskustvo uči da takav orkestar treba stalnog dirigenta ili umjetničkog voditelja. Ovaj Orkestar, koji je trenutno vjerojatno najstariji ansambl takve vrste u svijetu to zaslužuje. A tom ugledu i razini muziciranja u proteklom razdoblju A. Marinello je mnogo pridonio.

Mladim umjetnicima treba poželjeti nove uspjehe u radu i razvoju karijere.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni