Nova generacija, ona Z(ombija) ulazi u svijet rada?

Nova generacija, ona Z(ombija) ulazi u svijet rada?

Možda bi već sada u povodu ulaska zombijevske generacije u svijet rada trebalo otvoriti raspravu o tome s čime će se oni susresti kada dosegnu godine sadašnje Y generacije. Kada će se ubrizgavati treći sloj umjetne inteligencije u lubanju, za djecu ne će trebati više ni mama ni tata, ili će seks s robotima biti normalna stvar. A šefovi će im biti roboti u šefovskim etažama

prof. emer. Igor Čatić

Igor_Catic_knjiga2Generacija Z polako ulazi u svijet rada. Ta generacija starosjedilaca u digitalnom svijetu, stavlja poslodavce pred nove izazove, ali nudi i veliki potencijal. Da se o ovoj temi piše poticaj dolazi od Sariane Kunze (http://www.maschinenmarkt.vogel.de). No tekst valja nadopuniti.

Prethodna generacija Y ne uživa preveliki ugled među poslodavcima. Smatraju tu generaciju narcisoidnom i vrlo zahtjevnom. Prema Wikipediji, generaciju Y čine oni rođeni između 1981. i 1995. Što joj se prigovara? Apatična je, egocentrična, antidogmatska, fleksibilnija u profilu radnih odnosa, koristi se internetom i ostalih tehničkim novotarijama a gramatika joj baš i nije veliki prijatelj.

Smomibijci

Znate li što su to smomibijci, izvorno Smombies? To su oni koji stalno bulje u svoje smartphone i slična tehnička pomagala. Riječ Smombijci je zavarenica od smartphone (uobičajeno pametni telefon) i zombie. Pri čemu je riječ zombi višeznačna a u ovom slučaju je najprikladniji opis da se radi o zaglupljenom čovjeku bez vlastitog mišljenja. Zombirati znači »nasilno-sugestivnom i beskrajnom promidžbom brisati nepodobno i nepoželjno pamćenje ljudi, njihovo pretvaranje u žive robote koji trebaju reagirati priglupo-automatski i na vlastitu štetu« (više na:  http://hr.metapedia.org/wiki/Tudjice_u_hrvatskom_jeziku#Z).

Riječ Smombies izabrao je žiri za novu riječ godine, 2015. u SR Njemačkoj, a za potrebe izdavačke kuće Langenscheidt. To su dvadesetgodišnjaci, nasljednici generacija: Y, milenijske itd. Ne žele preuzeti nikakvu odgovornost, vrlo intenzivno rabe internet i veliki su zagovornici individualizma. I sve učestalije se javljaju na tržištu rada. Valja pridodati, to je generacija koju ne zanima kako nastaje nešto opipljivo, fizičko. Generacija koja misli da se može informacije jesti, pod njima spavati i u njih se oblačiti. Istodobno je u povijesti u fizički najlošijem stanju.

Z(ombijevska) generacija

Za sada zombijevska generacija iz razumljivih razloga još nije dobro istražena. Evo posla i za naše institute društvenih znanosti. Možda im Soros odobri potrebna sredstva. No jedno je jasno. Oni su potpuno drugačija generacija, pripadaju svijetu medija. Za njih je prirodno da su dostupni 24 sata dnevno on-line. Oni ne žele upoznati svijet izvan onoga što se popularno zove svijet tehnologije. Za tu je generaciju informatika, posebno programiranje neizostavni dio nastavnih programa. Pri čemu se slabo vodi računa o štetnosti prerane poduke informatike o čemu se moglo pročitati u izjavi neuroznanstvenika prof. Gorana Šimića na ovom portalu 2. rujna 2016. »Računalo je samo sredstvo, a čovjek mu treba dati smisao. Nikakva tehnologija za sada ne može u potpunosti dokinuti presudan utjecaj nastavnika niti u potpunosti zamijeniti živog učitelja. Škole trebaju pratiti razvoj suvremenih tehnologija, ali upotreba računala u nastavnim programima treba biti svedena na razumnu mjeru o kojoj bi pak trebali odlučiti nastavnici«.

Smartphone zombiji (Ilustracija: Steve Cutts)
“Smartphone zombiji” (Ilustracija: Steve Cutts)

No, afinitet prema prividnom, virtualnom ima zapravo teške posljedice. Sposobnost smomibijevaca da komuniciraju u stvarnom životu je znatno ispod prosjeka. Samo zato što su dobro umreženi ne znači sa su dobri timski igrači. Ekonomisti ih smatraju sebičnima, hedonistima, površnima, a posjeduju jaki rivalitet. Važna im je životna smjernica samo se jednom živi. Na pitanje što znače ti novi tehnički kadrovi za poslodavce je neodgovoreno. U nas na to pitanje mogu dati iskusni ljudi koji znaju niz informatičkih koncepata. Poslije CIM-a (Computer Integrated Manufacturing), fraktalne proizvodnje, sada se nameće iz HUP koncept nezabilježen u literaturi. Koncept Industrije 4.0 proglašen je konceptom Hrvatska 4.0. Što će se to povezivati, osim ponovne navale kupovine tableta za škole, nije jasno.

Tko su crni vračevi

Riječ zombi ima još jedno značenje. Zombi je riječ afričkog podrijetla i znači »mrtvac oživljen magijom crnoga vrača«. No, pitanje tko su crni vračevi, S. Kunze nije ni postavila. To su oni koji doktoriraju na uglednim sveučilištima u okviru kojih su fakulteti za rukovodnu elitu u nerazvijenim ili slabije razvijenim zemljama, tatini sinovi i mamine kćeri koji studiraju na najuglednijim svjetskim sveučilištima iz generacije u generaciju. Ili kockari s dionicama koji su postali multimilijunaši u kunama ili dolarima, svejedno je. Stogu su među njima sada gorljivi zagovornici STEM, ali područjâ, jer ih ima više. To su: prirodna znanost, informatika, tehnika i matematika. Ili po najnovijem STEL, gdje je matematika zamijenjena s jezicima. U formalne jezike se ubrajaju matematika, logika i informatika, a ostali su auditivni i vizualni humani jezici. (Hrvatski fokus, 24. srpnja 2016.).

Posljedično inženjeri iz te generacije postavljaju pred poslodavce potpuno nove izazove.

Što čeka Z-generaciju?

Možda bi već sada u povodu ulaska zombijevske generacije u svijet rada trebalo otvoriti raspravu o tome s čime će se oni susresti kada dosegnu godine sadašnje Y generacije. Kada će se ubrizgavati treći sloj umjetne inteligencije u lubanju, za djecu ne će trebati više ni mama ni tata, ili će seks s robotima biti normalna stvar. A šefovi će im biti roboti u šefovskim etažama. Koji se odlikuju izočnošću emocija. To su pitanja koja bi trebao prvenstveno pokrenuti Hrvatski inženjerski savez.

(Naslovna fotografija: Javna domena/ CC0)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni