Nova “ekološka bomba” na Jakuševcu

Nova “ekološka bomba” na Jakuševcu

Čelnik Kluba nezavinskih gradskih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini Renato Petek u subotu je upozorio na nove probleme odvoza biootpada iz kućanstava na kompostanu u Jakuševcu, koji za to nema kapacitete pa prijeti nova »ekološka bomba«.

Petek kaže da se biootpad iz kućanstava temo ne bi smio odvoziti jer na Jakuševcu ne postoji rješenje za razgradnju takvog otpada.

Objasnio je da inače na toj kompostani Zrinjevac proizvodi humus koji koristi za cvjetnjake te se do sada ondje dovozilo samo lišće i trava s javnih površina koje održava Zrinjevac. No, sada već oko mjesec dana na tu se kompostanu počeo dovoziti i biootpad iz kućanstva, kojega je prestala preuzimati bioplinara u Križevci, koja je pod istragom Državnog inspektorata, pa taj otpad posljednjih mjesec dana završava na kompostani u Jakuševcu. Upravo to je i razlog pojačanog smrada kojeg zadnjim mjesec dana osjećaju građani koji žive u blizini Jakuševca.

Navodi kako je Grad za preuzimanje biootpada plinari plaćao 1500 kuna po toni, dok Zrinjevac to radi za 200 kn/t.

Petek je ustvrdio i kako je velika opasnost što Čistoća građanima ne želi uzimati biootpad ukoliko je pomiješan s bilo kojim drugim otpadom. S druge strane, u smeđe kante koje stoje ispred zgrada bilo tko od prolaznika može baciti bilo što ete stoga ne čudi da se u tim kantama ne nalazi samo maetrijal za kompostiranje, ali kada Čistoća kada to ne isprazni ostavlja potencijalnu mogućnost da se počne raspadati u kanti, privuku neke životinje i da dođe do zaraze.

Zaključio je da je to primjer kapitulacije Plana gospodarenja otpadom gradonačelnika Milana Bandića jer je dokazano da sustav ne funkcionira.

https://www.facebook.com/PetekRenato/posts/756555648227158

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni