Nova dekorativna rasvjeta na Hendrixovom mostu

Nova dekorativna rasvjeta na Hendrixovom mostu

(Foto: zagreb.hr)

Na Zelenom željezničkom mostu Sava, poznatom i kao Hendrixov most sinoć je, uz zvuke slavnog rock glazbenika Jimmija Hendrix u rad puštena nova dekorativna rasvjeta.

Paljenju rasvjete prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prigodom istaknuo da je most obnovu doživio u godini kada se obilježava 50. godišnjica Hendrixovog prvog albuma (Are You Experienced, op. a.), čime se Zagreb pridružuje ovoj značajnoj obljetnici koja se koncertima posvećenim njemu u čast održava diljem svijeta.

»Natpis ‘Hendrix’ nalazio se na središnjem dijelu Zelenog mosta, a uređenjem mosta i brisanjem grafita, most je izgubio dušu. Zato ćemo raspisati natječaj za grafitere i umjetnike te izabrati najbolje rješenje za natpis Hendrix te taj natpis čuvati za generacije koje dolaze«, rekao je zagrebački gradonačelnik zahvalivši autoru Projekta Deanu Skiri te djelatnicima HŽ infrastrukture i Hrvatskih voda.

»Zadnja tri mjeseca radili smo na uređenju mosta koje je stajalo oko 5,5, milijuna kuna s PDV-om. Za dvije godine će svi zagrebački mostovi biti iluminirani, i to će biti još jedan prekrasan znak po kojem će ljudi prepoznavati Zagreb«, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Most je izgrađen 1939. godine i zaštićeni je spomenik kulturne i tehničke baštine. Projektom dekorativne rasvjete, koji je izrađen u skladu s uvjetima HŽ infrastrukture d.o.o. i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode,naglašavaju se konture donjeg dijela mosta cijelom dužinom glavne grede te gornjeg ustroja mosta »neutralno bijelom« svjetlošću, dok se dinamička rasvjeta u boji aktivira prolaskom vlaka (s prvim vagonom iza lokomotive). U most su ugrađene ukupno 822 svjetiljke ukupne snage 18kW. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni