Nova crkva u Kravarskom bit će završena u siječnju 2023.

Nova crkva u Kravarskom bit će završena u siječnju 2023.

 Izgradnja nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, simbolu stradanja ovog kraja uslijed razornog petrinjskog potresa, bit će gotovi u siječnju 2023. godine. Novac za gradnju osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a zamjenik župana Damir Tomljenović je u subotu, 23. travnja župniku Siniši Blatariću dodijelio ugovor vrijedan 10,2 milijuna kuna.

Time je u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna. Preostalih 500.000 kuna osigurano je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Ponovna izgradnja ove potresom razrušene crkve pokazatelj je naše snažne sinergije i opredijeljenosti da ćemo potresom zahvaćeno područje obnoviti onako kako je bilo prije snažnog potresa“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetivši da je toranj ove crkve bio prepoznatljiv dio ovog kraja.

Veća površina nove crkve

„Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini. U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine tako da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene“, rekao je Tomljenović.

Pozvao je pritom vlasnike i osnivače zgrada javne namjene, tj. gradove, općine, škole, muzeje, crkve, domove zdravlja itd., a koje su oštećene u potresu, da Županiji dostave svoje prijave kako bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava.

Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko, zahvalio je Zagrebačkoj županiji na ovom vrijednom Ugovoru. „Nova zgrada crkve izvana se gradi se po uzoru na potresom uništenu zgradu crkve koja je u svim našim povijesnim knjigama pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10 % veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu“, rekao je Kolarec istaknuvši da je na području Kravarskog ukupno oštećeno oko 580 objekata, od kojih njih 10-ak, mahom stambeni objekti, čekaju rušenje.

Inače, u ožujku 2021. godine počelo je uklanjanje u potresu urušene građevine župne crkve. Radovi na izgradnji nove zgrade crkve su u tijeku, a očekuje se da će biti završeni do kraja siječnja 2023. godine. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni