“Nov način naplate otpada je pljačka građana”

“Nov način naplate otpada je pljačka građana”

(Foto: Zelena akcija)

Aktivisti Zelene akcije su na današnjem performansu ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike izvjesili transparent s porukom „Nova naplata otpada – pljačka građana“. Simbolično su prikazali vagu koja je u balansu iako je na jednoj strani samo jedna vreća smeća, a na drugoj cijela hrpa smeća. Uz to su istaknuli poruku: „Vaga laže kako Ćorić kaže!“.

Aktivisti tvrde kako izmjenama Uredbe o komunalnom otpadu Ministarstvo prisiljava gradove i općine da fiksni dio računa za otpad više ne naplaćuju po osobi, već po kućanstvu, bez obzira koliko osoba u njemu živi. S obzirom da je taj dio računa trenutno niži što je manji broj osoba u kućanstvu, ove izmjene Uredbe značile bi nepravedno poskupljenje domaćinstvima s najmanje ukućana. Primjerice, jednočlana i dvočlana domaćinstva plaćat će isto kao i ona s deset članova.

Smatraju da izmjene Uredbe dodatno degradiraju ionako loše postavljen model naplate koji propisuje da fiksni dio računa, kojeg samostalno određuju komunalna poduzeća, iznosi znatno više od varijabilnog kroz koji građani i građanke mogu smanjiti račune odvajanjem više otpada i predajom manje količine smeća.

„Umjesto da izmjenama Uredbe propiše da je fiksni dio cijene niži od varijabilnog, ministar Tomislav Ćorić ide u suprotnom smjeru. Time opet pokazuje da mu nije stalo do smanjenja količine proizvedenog smeća”, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelenoj akciji se na performansu pridružio Siniša Radiković, direktor Pre-Kom-a iz Preloga, najuspješnijeg komunalnog poduzeća u Hrvatskoj. Izrazio je ogorčenje takvom odlukom ministra Ćorića: »Ova dopuna uredbe je nova glupost u režiji Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ono nas prisiljava da donesemo nepravedne Odluke i Cjenike na štetu najnezaštićenijih jednočlanih i dvočlanih domaćinstava i malih poduzeća. Smatramo da su vrhunski rezultati koje postižemo u gospodarenju otpadom dovoljan argument da upozorimo Ministarstvo kako mora ispraviti navedenu nepravdu, na korist naših, ali i svih drugih građana i građanki Hrvatske«. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni