Noseći maske s likom Milana Bandića bacali novac u zrak

Noseći maske s likom Milana Bandića bacali novac u zrak

Ovom su akcijom upozorili da su u posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnika Bandića na zagrebačko odlagalište otpada bačene milijarde kuna

Grad Zagreb na odlagalište Jakuševac godišnje baci oko 155 milijuna kuna. Toliko bi se novca moglo zaraditi kada bi Grad osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se ondje odlažu te ih prodavao na tržištu sekundarnih sirovina, upozoravaju iz Zelene akcije. Podsjećaju da je zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada Europska komisija je u svom izvještaju iz 2015. Zagreb smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada.

Zbog toga su danas aktivisti Prava na grad i Zelene akcije izveli prosvjednu akciju ispred zgrade Gradske uprave gdje su došli s kamionom punim vreća s lažnim novcem koje su rasipali noseći maske s likom Milana Bandića uz isticanje transparenta »Zagreb: europska prijestolnica smeća«. Ovom su akcijom upozorili da su u posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnika Bandića na zagrebačko odlagalište otpada bačene milijarde kuna.

»Ne samo da Grad namjerava nastaviti s takvom praksom, nego ima u planu potrošiti još gotovo 3 milijarde kuna na izgradnju spalionice u kojoj bi se sav taj vrijedan otpad spaljivao i koja bi štetila i ljudima i okolišu«, navode aktivisti.

Ukazuju da je zbog nedavnog smanjenja broja odvoza komunalnog otpada i naplate koja nema veze sa stvarnom količinom proizvedenog otpada Zagrepčanima smeće došlo do grla. U nekim dijelovima grada kante su stoga pretrpane smećem, u drugima se odvoze poluprazne, a većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. »Takav sustav odvoza je nepravedan, a Visoki upravni sud nedavno ga je proglasio i nezakonitim«, podsjećaju aktivisti.

»U dosadašnjih 16 godina gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem nije bila u stanju stvoriti sustav gospodarenja otpadom na korist stanovnika Zagreba, pa ne vjerujemo da će to učiniti ni ubuduće. Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima«, poručuju aktivisti koji od kandidata na lokalnim izborima traže da u svojim programima daju prioritetno mjesto alarmantnom stanju s otpadom i inzistiraju na financijski, društveno i okolišno održivim rješenjima. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni