Norijada u Zagrebu: Palež, penjanje na Jelačićev spomenik i ustaško salutiranje

Norijada u Zagrebu: Palež, penjanje na Jelačićev spomenik i ustaško salutiranje

Da ipak ne bude sve tako crno, pobrinuli su se maturanti MIOC-a koji su se odazvali apelu Socijalnog dućana iz kojeg su jučer pozvali su maturante da sačuvaju brašno u svojim školama

Matej Knežević

Kupanje u Manduševcu, alkohol, brašno i konfete, uobičajena su slika kakva se u gradu može vidjeti na Dan zagrebačkih maturanata, popularnoj »norijadi«. No ove su godine napravljeni i (neslavni) iskoraci – penjanje na kip bana Jelačića, palež i povici »Za dom spremni«.

Naime, kako javlja srednja.hr oko 12 sati i 50 minuta prolaskom kolonte maturantata preko rijeke Save, jedan je od maturanata ispalio signalnu raketu u smjeru suhe trave i niskog raslinja. Ubrzo je ondje izbio požar. Vatrogasna služba je ondje došla nakon 20 minuta i jedno je vozilo s tri vatrogasca uspjelo vatru staviti pod kontrolu, a potom ju i u potpunosti ugasiti.

Drugi problematičan incident se odgodio u Savskoj ulici na kojoj je grupa od pedeset maturanata iz različitih zagrebačkih škola povikivalo ustaški pozdrav, »Za dom spremni«. Kako javlja portal Lupiga.com, policija je ostala nijema. No tome nije bio kraj, njih dvadestak podizalo je desnicu, očito zaboravljajući kako je uporaba ovog pozdrava kazneno djelo. Kolege iz Lupiga u tekstu navode kako se jasno može raspoznati kako je riječ o Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi iz Selske ulice, ali i Drvodjelne škole.

Da ipak ne bude sve tako crno, pobrinuli su se maturanti XV. gimnazije poznatije kao MIOC sa zagrebačkog Jordanovca. Oni su se ,naime, jedini odazvali apelu Socijalnog dućana iz kojeg su jučer pozvali su maturante da sačuvaju brašno u svojim školama.

Alkohola na Trgnu nije nedostajalo

Spomenimo da je ovo već 15. godina zaredom da se dan maturanata održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Oko 6000 maturanata veselilo se, pjevalo i plesalo na Trgu Bana Josipa Jelačića. Poneki odvažniji ni ove godine nisu zaboravili iskoristiti kupanje u Manduševcu. Tako je, nažalost, jedan od maturanata tom prilikom pred našim očima nagazio na slomljeno staklo te ubrzo završio na šivanju. Drugi se maturant popeo na spomenik banu Jelačića no ubrzo su ga od tamo spustili policajci.

Pothvat “za pamćenje”

Da učenici u ovu gužvu ne idu sami, pobrinuli su se i njihovi srednjoškolski profesori. Među njima je bila i jedna od profesorica, a ujedno i razrednica jednog razreda iz Škole za modu i dizajn, koja je zamolila da ostane anonimna. Izjavila nam je kako je ona sa svojim razredom došla, ali isto tako da je zabava počela već jutros u školi gdje su se učenici »zagrijavali za današnji dan«.

Točno u podne, uz stihove Serbus Zagreb, maturantima se javio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ubrzo poveo živahnu kolonu prema Bundeku. U veselom i rasplesanom raspoloženju povorka praćena glazbom, vozilima osiguranja i policije, krenula je malo iza podneva Praškom ulicom preko Zrinjevca i Miramarskom do ulica Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice preko Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana do Bundeka.

Zaključno, treba istaknuti kako su maturanti bili i ove godine vrlo kreativni kada su u pitanju natpisa na majicama. Neke od njih su bile: »Cure na faks, a dečki aktivnosti po izboru«, »Iz škole na kraju grada, ravno na burzu rada«, »Korak bliže penziji«, »Radimo na crno, trošimo na bijelo«, »Kolko smo puta došli, dobro smo i prošli« i slično. Cijelo vrijeme maturantske zabave na Trgu, ali i na Bundeku dežuraju zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka zabave na Bundeku bit će pojačane linije javnog gradskog prijevoza radi lakšeg povratka mladih svojim domovima.

Zbog »norijade« tramvajski promet preko Trga bana Jelačića bio je privremeno obustavbljen od 11:30 sati do 12:30 sati te se odvijao zaobilazno.

U povodu »norijade« gradonačelnik Milan Bandić uputio je poruku maturantima, ali i zahvalu i ispriku sugrađanima.

»Družeći se danas s vama u tradicionalnoj povorci od središnjeg zagrebačkog trga do Bundeka, osjetio sam vašu energiju, životnu radost i bilo mladosti. A naši sugrađani, iako smo im uzrokovali kratkotrajna preusmjeravanja u prometu, iako je bilo i sitnih nepodopština koje nose mladost i ovaj poseban trenutak, reagirali su, kao i uvijek, strpljivo, tolerantno, s razumijevanjem i smiješkom. Hvala im zbog toga! U ime 10.000 maturanata i svoje ispričavam se svima kojima smo na trenutak poremetili svakodnevni ritam i pričinili bilo kakve poteškoće«, poručio je Bandić.

On se zahvalio i svima u organizaciji, kao i djelatnicima hitne službe i Policijske uprave zagrebačke.

Na kraju poruke gradonačelnik je maturantima »na završetku jedne etape njihove mladosti« zaželio mnogo sreće u daljnjem obrazovanju i pronalasku posla koji će biti u skladu s njihovim željama i ispuniti njihove ambicije.

»Želim vam da ovaj vaš dan pamtite po zajedništvu i energiji koju sam danas osjetio među vama, da uz dobar provod u dobrom društvu i dalje širite dobre vibracije, stvarate opuštenu, zabavnu i ujedno dostojanstvenu atmosferu. Hvala vam i sretno!«, zaključuje se u poruci gradonačelnika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni