Nogometni dresovi u potpunosti izrađeni od recikliranog materijala

Nogometni dresovi u potpunosti izrađeni od recikliranog materijala

(Foto: Puma)

Njemački proizvođač sportske opreme Puma trenutno testira inovativni proces recikliranja u sklopu kojeg se novi nogometni dresovi proizvode od dotrajalih dresova. Ova inicijativa ima za cilj smanjenje otpada i utrti put za više kružnih modela proizvodnje u budućnosti.

U sklopu Puminog projekta RE:JERSEY iskorišteni dresovi se kemijski razgrađuju procesom depolimerizacije. Boje se zatim filtriraju, prije nego što se materijal kemijski regenerira kako bi se stvorila nit (repolimerizacija) koja ima iste karakteristike i performanse kao posve novi poliester.

Održivija metoda proizvodnje

Nit dobivena recikliranjem dresova na kraju životnog vijeka koristi se za izradu novih nogometnih dresova marke. Poliester iz procesa recikliranja RE:JERSEY čini 75 % njihovog sastava. Preostalih 25 % čini reciklirana poliamidna nit SEAQUAL ® MARINE PLASTIC1, koja je izrađena od morskog plastičnog otpada ili, u nekim slučajevima, korištenih ribarskih mreža.

Od kraja travnja dresove nove generacije izrađene od stare opreme na igralištu tijekom zagrijavanja prije utakmice nose poznati klubovi koji koriste Puminu opremu, kao što su npr. Manchester City, AC Milan, Borussia Dortmund i Olympique de Marseille.

Više na: https://about.puma.com  (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni