“Noćne ptice” i “Metamorfoza” Duška Šibla

“Noćne ptice” i “Metamorfoza” Duška Šibla

(Duško Šibl: “Noćne ptice”)

U kontinuiranom istraživanju mogućnosti i motiva i kolora, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, u najnovijem ciklusu akrila na platnu namjerno pojačava prisutnost već jakih i gotovo na granici neobuzdanosti energetskih gibanja. Unutarnji napon postaje sve izrazitiji, cijela kompozicija uranja u destrukciju, u već vidljivi kaos, gdje je sve u promjeni, ništa ne miruje, inspiriran Suzama svetoga Lovre, kiši meteora u srpnju, što neprijeporno dovodi do Metamorfoze.

D. Šibl: “Metamorfoza”

Eruptivni kolor Duška Šibla adekvatni je odgovor na izazov samoga motiva, trenutak kretanja nemjerljivim udaljenostima prema beskraju zabilježen i prema neopisivo dalekom i nerazumljivom prostoru u skrivenom kutku svemira.

U svim tim gibanjima, naziremo, ocrtava se diskretno linija figure u pokretu. U trenutku gibanja, koraka, zamaha, skoka, tijelo se rastvara na točkice, mrlje, plohe, crte do preobražaja u novi oblik. Da li i željeni?

Šiblove slike pršte zbivanjima, toplinom, emocijama, saznanjima, istinama i neistinama, lažima i svjedočenjima, o onome prije i onome sada, u procesima nezaustavljivih i neodgodivih izmjena u oceanima boje, koje razdiru nagli i žestoki vjetrovi i ne zna se gdje je voda, gdje je zrak. Sve je pomiješano, uskomešano, razigrano i obijesno.

Istodobno, uvijek osjećam zadovoljstvo promatrajući Šiblove slike, iskreni i stvarni optimizam i čista energija, ruku pod ruku, vladaju na njegovim platnima.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni