Noć za pamćenje

Noć za pamćenje

Manifestaciju Noć vina, poezije i glazbe je kao izaslanik gradonačelnika Zagreba otvorio pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk koji je rekao da su upravo ovakva događanja jedan od načina za prevladavanje gospodarske krize jer se kroz njih proizvođačima iz regije otvara mogućnost za predstavljanje, a na posljetku i plasman proizvoda na veliko zagrebačko tržište

Glazbeni dio programa otvoren je pjesmom  „Serbus Zagreb moj“, nakon čega je uslijedila pjesma „Vino i gitare“, koju je 1967. godine na Opatijskom festivalu po prvi puta otpjevala Gabi Novak

Tekst: ZG-magazin

Foto: Maja Dukarić

„Noć vina, poezije i glazbe“, naziv je manifestacije koju su u subotu 9. studenoga, povodom proslave Martinja Zagrepčanima organizirale Udruga „ZG“-za promicanje proizvodnih djelatnosti, turizma i samozapošljavanja te Udruga prijatelja sisačko-moslavačke regije. Lokal Hy Plaza te je večeri bio solidno popunjen za što je, osim besplatnog ulaza, mogućnosti degustacije kvalitetnih vina hrvatskih proizvođača, zasigurno bio zaslužan i jazz koncert Lela Kaplowitz trija te poezija Željka Krznarića. Na degustaciji su bila vina iz dijela programa vinarija Josić i Zdjelarević, a svoju nagrađenu frankovku posjetiteljima je na procjenu prepustio Željko Đeverlija, bivši član nekad popularnog rock sastava „Zvijezde“, koji se danas bavi i vinarstvom.

Noc_vina_organizatori
Organizatori s pročelnikom; slijeva: Nina Kušen Tomljanović, Emil Tuk, Boris Jagačić i Krešimir Dukarić

Manifestaciju je, kao izaslanik gradonačelnika Zagreba, otvorio pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk. On je u ime Grada Zagreba zahvalio organizatorima na manifestaciji koja je, uz ostalo, imala za cilj i afirmiranje domaćih proizvođača i njihovih proizvoda. Tuk je rekao kako su upravo ovakva događanja jedan od načina za prevladavanje gospodarske krize jer se kroz njih proizvođačima iz regije otvara mogućnost za predstavljanje, a na posljetku i plasman njihovih proizvoda na zagrebačko tržište. Ocijenio kako Zagreb ne smije biti otok za sebe, već je potrebno da se kroz povezivanje i suradnju sa Zagrebom potiče i razvoj drugih dijelova Hrvatske.

Pročelnik Tuk je rekao kako je održana manifestacija također i jedan dobar primjer da se Martinje može obilježiti i na druge načine, oplemenjeno s dodatnim kulturnim sadržajem, suprotno raširenim stereotipima o Martinju.

Proizvođači traže svoje mjesto pod suncem

Noc_vina_posjetiteljiNa njegove riječi nadovezao se i Željko Đeverlija koji je predstavio svoje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Đeverlija iz Siska, govoreći o nastanku svojih vina. Đeverlija je kazao kako manifestacije kao što je ova ponajbolji način za afirmaciju malih, još nedovoljno afirmiranih proizvođača, koji – da parafraziramo „Zvijezde“ – traže svoje mjesto pod suncem. Njegov recept za pravljenje dobrog vina je puno rada, nakon kojeg moraju doći i rezultati. Ipak, dodatnu „aromu“ njegovom vinu daje pjesma koja uz dobro društvo potekne u njegovoj kleti za vikenda, a koju onda njegovo vino „upija“.

Spomenimo da je obitelj Đeverlija 1967. godine kupila prvu parcelu s vinogradom u Letovanskom Vrhu. Zlato i  srebro za frankovku na izložbama u Lekeniku i Sisku od 2011. i 2013., te srebro za škrlet na istim izložbama pokazatelj su postojane kvalitete ovih vina.

Vrlo je interesantno bilo izlaganje voditeljice prof. Nina Kušen Tomljanović iz kojeg su okupljeni saznali mnoge poznate, ali i manje poznate podatke o Sv. Martinu i tradiciji proslave Martinja u Hrvatskoj.

Noc_vina_Lela&Zeljko

„Serbus Zagreb moj“

Ploča s potpisom
Ploča s potpisom

Glazbeni dio programa otvoren je pjesmom  „Serbus Zagreb moj“, nakon čega je uslijedila pjesma „Vino i gitare“, koju je 1967. godine na Opatijskom festivalu po prvi puta otpjevala Gabi Novak. Njezin glas ovdje je zamijenila Lela Kaplowitz, uz pratnju Željka Đeverlije na gitari. Nakon toga Đeverlija je, kako je u šali rekao – morao potjerati Lelu (jer predobro pjeva) – kako bi izveo nekoliko ponajvećih hitova „Zvijeda“. Zaredale su: „Koji film sada vrtiš u glavi“, „Nikol“, „Mjesto pod suncem“… vrativši nas, u sada već davne osamdesete. Premda je u uvodu skromno poručio kako „Zvijezde“ većini ljudi malo znače, te da malo njih uopće za njih zna, ovdje ga moramo demantirati, jer nas još ima koji čuvamo albume ovoga sastava.

Noc_vina_NadaŽeljko Krznarić je čitao svoju poeziju, a okupljeni su nastavili uživati u degustacijama kvalitetnih vina uz jednako kvalitetnu jazz izvedbu Lela Kaplowitz trija. Za ovu prigodu Turistička zajednica zagrebačke županije ustupila nam je brošure s turističkom ponudom Županije, kao i vinske karte Plešivice i Zeline.

U svakom slučaju, pokazalo se još jednom da dobra vina, kao ni glazbu, pa ni poeziju ne treba uvijek tražiti izvan granica Lijepe Naše. I za kraj jedna možda otrcana, no ipak smislena parola: „Kupujmo hrvatsko!“.  Jer tako potpomažemo domaće gospodarstvo i doprinosimo očuvanju radnih mjesta.

 

Evo kako je bilo:

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni