Noć šišmiša: Edukacija i potraga za noćnim životinjama u Zoološkom vrtu

Noć šišmiša: Edukacija i potraga za noćnim životinjama u Zoološkom vrtu

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta, a time se podiže svijest javnosti o potrebi njihove zaštite. U Hrvatskoj živi 35 vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene

U subotu se u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava Međunarodna noć šišmiša. Pod krilaticom „Nije lako živjeti naopako“ posjetitelji će od 18 do 22 sata moći upoznati jedine leteće sisavce i važnost njihove zaštite.

Kroz raznolike radionice i igre gosti će se u subotu od 18 do 22 sata upoznavati sa svijetom šišmiša. Naučit će tražiti male leteće sisavce bat-detektorima, a upoznat će i trikove što učiniti ako im šišmiš uleti u kuću. Uz šišmiše koji žive u Hrvatskoj te one najzanimljivije iz svijeta, posjetitelji će u posebno uređenoj špilji moći doznati koje su vrste šišmiša izumrle.

Kako su uz šišmiše vezane mnogobrojne zastrašujuće priče i legende, Vrtom će te noći vladati maksimirska coprnica, a postavljen je i mali muzej vještičjih metli. Za zaljubljenike u čudne selfieje, pripremljena je jedinstvena scenografija – moći će se fotografirati u lijesu grofa Drakule.

Pravu hrabrost posjetitelji će moći pokazati u kutku gdje će se dodirivati žive životinje poput zmija i kukaca. Za one avanturističkog duha organizirano je speleološko penjanje.

Za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac, a u 21.30 sati skupina Artifan izvest će žonglerski show vatrom.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Za djecu do 6 godina ulaz na Noć šišmiša u Zoološkom je vrtu grada Zagreba slobodan. (zg-m)