Noć muzeja uz Kopača i Višnju Markovinović

Noć muzeja uz Kopača i Višnju Markovinović

Ovogodišnja, 17. po redu Noć muzeja održana je pretežno u virtualnom obliku, a među malobrojnim sadržajima koji su se u Zagrebu mogli razgledati uživo bila je likovna izložba Slavka Kopača u Meštrovićevom paviljonu.

Predsjednik Vlade A. Plenković tijekom razgledavanja izložbe “Kopač”

Izložba »Kopač« se za trajanja Noći muzeja mogla se razgledati u petak od 18 do 24 sata, posjetio ju je velik broj građana, a na samom početku razgledao ju je predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Uz predstavnike hrvatske Vlade, posjetili su je i članovi diplomatskih predstavništava u Zagrebu.

Likovna izložba Slavka Kopača (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. – Pariz, 23. studenoga 1995.) prikazuje opus hrvatsko-francuskog umjetnika koji se potkraj 1940-ih priklonio se tzv. art brutu i uz Jeana Dubuffeta postao istaknuti predstavnik toga slikarskoga smjera (Krava, Plava mačka, Otok bijeloga pitona, sve iz 1949).

Stvarajući s renomiranim svjetskim umjetnicima poput Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa, Kopač je stvarao trendove u Parizu, tada glavnom umjetničkom centru.

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika prikazan je izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih, ali i pjesničkih ostvarenja iz muzejskih institucija i privatnih kolekcija. Izložba nam pruža uvid u kulturno-antropološke prilike sredina u kojima je umjetnik djelovao (Vinkovci, Zagreb, Firenca, Mostar, Pariz).

Informel i art brut jesu umjetnički pravci inovativnih materijala (fragmenti stakla, uporabnih predmeta, guma, čeličnih žica, kora drveta, kamen, gips…). Spomenuta umjetnost odbacuje standardne, konvencionalne forme komunikacije i pristupa stvaranju.

Uz »Kopača«, spomenimo i zanimljivu izložbu hrvatske keramičarke Višnje Markovinović (1930. – 2021.) u Galeriji ULUPUH u Ilici. Riječ je o retrospektivi kiparskog opusa ove doajenke hrvatske keramike. Naglasak izložbe Hommage umjetnici bio je a njenim radovima iz razdoblja od 1980-ih do 2020-ih.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni