Noć muzeja u Zagrebu privukla 116.000 posjetitelja

Noć muzeja u Zagrebu privukla 116.000 posjetitelja

U početku projekt sa šest zagrebačkih muzeja, tijekom godina Noć muzeja prerasla je u jedan od glavnih kulturnih događanja ne samo u Zagrebu već i u Hrvatskoj

Noć muzeja, koja jednom godišnje besplatnim ulazom i zanimljivim programima u muzeje diljem Hrvatske dovodi brojne posjetitelje, otvorena je u petak navečer u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle zagrebačkog Tehničkog muzeja, kao najprikladnijem mjestu za početak te kulturne manifestacije čije se ovogodišnje, deseto izdanje održava na temu Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um. Ovogodišnje, 10. jubilarno, izdanje Noći muzeja u Zagrebu je pohodilo više od 116.000 građana. Atraktivnu manifestaciju u Tehničkom muzeju otvorila je zamjenica gradonačelnika, koja obnaša dužnost gradonačelnika, dr. sc. Sandra Švaljek.

Unatoč niskim temperaturama te povremenoj kiši i snijegu, u petak je živnuo i inače pusti Gornji Grad, do kojega su prijevoz olakšavali besplatni ZET-ovi autobusi. Klovićevi dvori otvorili su izložbu o jednoj od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja Antoniji Kulčar Tonki i pripremili programe vezane uz izložbu Volim matematiku. Hrvatski muzej naivne umjetnosti demonstrirao je tehniku slikanja na staklu, Hrvatski povijesni muzej bavio se Prvim svjetskim ratom, a Hrvatski prirodoslovni muzej tradicionalno je bio zanimljiv obiteljima s djecom.

Mnogi su muzeji svoje programe prilagodili ovogodišnjoj temi, a čak se i Muzej bolnice Vrapče posvetio središnjoj temi, povezujući korištenje električne energije u psihijatriji, s naglaskom na elektrokonvulzivne terapije.

Na otvorenju, koje se prenosilo i u dvorište Tehničkog muzeja, glumci Tvornice lutaka i pjevači zbora “Izvor” izveli su ulomke predstave o Tesli, u kratkim sličicama prikazavši kako je taj vizionar i velikan svjetskog izumiteljstva u korist znanosti i društvenog napretka stavljao sve, pa i vlastite potrebe.

»Nikola Tesla svojim je izumima zadužio cijeli svijet, a drago mi je da Noć muzeja počinje upravo u našem muzeju posvećenom izumima i otkrićima, koji je već godinama najposjećeniji i najomiljeniji među svim generacijama«, rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić.

Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Noći muzeja nazvala je tu manifestaciju blagdanom muzejske struke, te ustvrdila kako je ona zahvaljujući umreženosti prijateljstva i profesionalnog djelovanja od male gradske manifestacije sa šest muzeja postala nacionalna hrvatska manifestacija.

U ime ministrice kulture Noć muzeja je pozdravila pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, a u ime grada otvorila ju je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost zagrebačkog gradonačelnika. »Samo u Zagrebu prošle godine je u Noći muzeja posjetilo više od 160 tisuća ljudi, no još je važnije da je ukupni posjet zagrebačkim muzejima porastao što je zasigurno i zasluga te manifestacije«, istaknula je.

U proteklih devet godina hrvatske muzeje je tijekom Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, samo prošle godine rekordnih 360 tisuća, a organizatori očekuju da će se rast posjećenosti nastaviti i ove godine. U početku projekt sa šest zagrebačkih muzeja, tijekom godina Noć muzeja prerasla je u jedan od glavnih kulturnih događanja ne samo u Zagrebu već i u Hrvatskoj. (zg-magazin / hina)