Noć muzeja u crkvi sv. Blaža: Razgledavanje jaslica i koncert na orguljama iz 1911.

Noć muzeja u crkvi sv. Blaža: Razgledavanje jaslica i koncert na orguljama iz 1911.

(Foto: Goran Vranić)

U crkvi sv. Blaža ističu kako je to prvi puta da se jedna crkva na ovaj način uključuje u Noć muzeja

Ove godine manifestacija Noć muzeja pridružuju se i sakralne ustanove, a zagrebačka crkva sv. Blaža tim će povodom u petak 29. siječnja od 19 sati izložiti prve hrvatske božićne jaslice s narodnim motivima umjetnika Vojte Braniša. Jaslice su izrađene prije više od stotinu godina i sadrže više od 150 voštanih figurica ljudi i životinja izrađenih u duhu narodne i crkvene umjetnosti.

Riječ je o jaslicama koje su stekle reputaciju i u inozemstvu, zabilježene su u mnogim monografijama i izložbama te su postale simbolom crkve sv. Blaža, a njihovo izlaganja nastavak je obilježavanja 100. obljetnice župe sv. Blaža koje je započelo s razgledom kapelice sv. Roka na Rokovom perivoju koji je naišao na neočekivano veliki odjek.

U crkvi sv. Blaža ističu kako je to prvi puta da se jedna crkva na ovaj način uključuje u Noć muzeja.

Stručno vodstvo »Od ugla do ugla« organizirano je od 19 sati do ponoći svakih pola sata, a o jaslicama će govoriti muzealac Josip Barlek i unuka autora jaslica Branka Komadina.

O detaljima uređenja oltarnog prostora crkve govorit će arhitekt Željko Kovačić, koji je predvodio radove na uređenju svetišta te crkve s novim umjetničko-liturgijskim elementima, poput oltara, izvedbe apostola te vitraja.

Posjetitelji će moći razgledati i relikvijar s moćima sv. Blaža, slike Ljube Babića Krist u grobu iz 1916. i Zagrebački sv. Blaž.

U 20 sati slijedi koncert izv. prof. Marije Ćepulić na violini sa sinom Dubravkom Ćepulićem Polgarom na orguljama. To će biti prvi ovakav obiteljski nastup i to na orguljama Heferer iz 1911.g.!

U 21.30 sati zakazan je razgovor sa arhitektom Željkom Kovačićem. Podsjetimo, posebnost ove crkve je izvedba prve armirano-betonske kupole u Hrvatskoj. Njezina gradnja izazvala je mnoge dvojbe tijekom građenja, neki su mislili da će se srušiti pa je zbog toga arhitekt Viktor Kovačić jednu noć sjedio na stolcu ispod kupole kako bi kritičarima dokazao da se kupola neće srušiti.

Iz župe sv. Blaža pozivaju građane da poprate njihova obljetnička događanja i saznaju neke nove podatke o crkvi sv. Blaža, otkrijtu neki novi detalj, dožive iznenađenje…

Papa Franjo kaže: ”… potrebno je izići. Izići iz crkava i iz župa, izići i ići potražiti osobe tamo gdje žive…”, poručuju iz župe sv. Blaža. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni