Noć muzeja – omiljena manifestacija Zagrepčana

Za trajanja Noći muzeja, najveći broj događaja tradicionalno se odvija u Zagrebu, od oko 325 tisuća posjetitelja prošlogodišnje Noći muzeja, njih oko 180 tisuća bilo je u zagrebačkim muzejima

“Najdinamičnija muzejska noć u godini”, osma Noć muzeja, manifestacija koja će se diljem Hrvatske održati  u petak 25. siječnja počinje u Gradskom muzeju Vukovara, u kojemu će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvoriti  novi postav vukovarskog muzeja u prizemlju obnovljenog velikog dvora dvorca Eltz.

Više od 200 muzeja, galerija i kulturnih ustanova otvorit će na taj dan vrata posjetiteljima u devedesetak gradova od 18 sati do jedan sat iza ponoći, a i duže. Posjetitelji će za trajanja manifestacije imati priliku besplatno razgledati izloške muzeja i galerija. Neposredno prije toga ministrica Zlatar Violić će vukovarskom gradonačelniku uručiti zapisnik o primopredaji osam obnovljenih kuća u povijesnoj jezgri grada Vukovara, koja je u ratnim razaranjima bila gotovo u potpunosti uništena.

Najveći broj događaja tradicionalno se odvija u Zagrebu, od oko 325 tisuća posjetitelja prošlogodišnje Noći muzeja, njih oko 180 tisuća bilo je u zagrebačkim muzejima.

Umjetnički paviljon, gdje je u tijeku izložba “Praška četvoritca”, bit će mjesto okupljanja za uzvanike, a ‘šetnju’ gradskim muzejima i ove će godine omogućiti organizirani prijevoz autobusima ZET-a na izvanrednim linijama. Muzeji će organizirati razglede stalnih postava i brojna popratna događanja, od izložaba, koncerata, radionica do promocija, filmskih projekcija.

U Arheološkom muzeju izrađivat će se kopije rimskih naušnica, u Etnografskom tradicionalne igračke, HAZU donosi izložbe i filmski maraton u Muzeju arhitekture, a Hrvatski povijesni muzej koncert sa skladbama iz vremena Isidora Kršnjavog, o kojemu je tamo postavljena izložba.

Hrvatski prirodoslovni muzej će imati predstavu za djecu, modni performans nadahnut fosilima i koncert “Cinkuša”, a Muzej suvremene umjetnosti donosi, među ostalim, promociju knjige Julijane Matanović i premijeru žonglerske predstave za djecu.

U svom programu Muzej za umjetnost i obrt organizira i portretiranje posjetitelja što će biti objavljeno na web galeriji muzeja, dok će Tehnički muzej prirediti više predavanja i demonstracija. Kroz predstave, izložbe i nastupe Tiflološki muzej će predstaviti slijepe umjetnike s područja kazališta, glazbe i slikarstva, a poseban im gost je grupa “Elemental”.

Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, bit će u petak, 25. siječnja 2013. Vrata svih muzeja bit će otvorena od 18 do 1 sat poslije ponoći, uz besplatan ulaz za posjetitelje.

Besplatan prijevoz ZET-om

ZET se uključuje u manifestaciju besplatnim prijevozom na izvanrednim linijama od 18 do 1 sat poslije ponoći. Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom Trg maršala Tita – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg maršala Tita.

Tri minibusa vozit će svakih 15 minuta od Muzeja Mimara na Gornji grad, trasom Frankopanska – Mesnička – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Markov trg – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Autobus će voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag, dok će uspinjača ZET-a vozit će do 2 sata ujutro.

Program Noći muzeja u Zagrebu

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t