Noć muzeja: Između stvarnog i digitalnog

Noć muzeja: Između stvarnog i digitalnog

(Foto: HMD)

Manifestacija Noć muzeja, 17. po redu bit će održana u petak, 28. siječnja u uvjetima nalik onima od prošle godine.

Velik dio programa odvijat će se u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne COVID potvrde. Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja.

Organizator Noći muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo iz kojeg poručuju kako je u ovim neizvjesnim okolnostima postalo gotovo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe. Mnogi muzeji i institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu. Stoga u HMD-u smatraju da je važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije.

Prošle je godine u 16. Noći muzeja svojim programima sudjelovalo 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija, prvi put putem digitalnih kanala komuniciranja. Održani su i brojni programi uživo, gdje je to bilo moguće i sukladno epidemiološkim mjerama.

Proteklih godina, ovu nacionalnu manifestaciju hrvatskih muzeja obilježila je upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Prošlogodišnja Noć muzeja realizirana je gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom.

Iz HMD-a zaključuju kako su se odlučili na organizaciju 18. Noći muzeja unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom, obzirom da je manifestacija u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni