Noć muzeja 2016. privukla više od 325 000 posjetitelja

Noć muzeja 2016. privukla više od 325 000 posjetitelja

Velik broj posjeta zabilježen je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (14 100) i Muzeju automobilizma Ferdinanad Budicki (13 756)

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) u petak, 29 siječnja 2016. organiziralo je 11. Noć muzeja koju je prema neslužbenim rezultatima posjetilo više od 325.000 posjetitelja u 100 gradova i 216 institucija sa programima na više od 250 lokacija.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena sagledana kroz funduse ustanova uključenih u manifestaciju. Ovogodišnji partneri u Noći muzeja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. Središnje otvaranje manifestacije održano je u Palači HAZU, Strossmayerova galerija starih majstora uz nazočnost gospođe Kolinde Grabar Kitarović Predsjednice Republike Hrvatske i drugih visokih uzvanika.

Prema prvim informacijama iz HMD-a u Zagrebu je zabilježeno više od 140.000 posjeta. Velik broj posjeta zabilježen je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (14 100) i Muzeju automobilizma Ferdinanad Budicki (13 756). Muzej suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Mimara te Arheološki muzej bilježe sada već tradicionalno velik broj posjetitelja koji prelazi broj od 7 000 posjeta. Veliko zanimanje Zagrepčana izazvali su i programi u Državnom arhivu Zagreb, Knjižnici HAZU, Fakultetu elektronike i računarstva i Hrvatskom željezničkom muzeju.

U drugim velikim hrvatskim gradovima zabilježeni su slijedeći posjeti: Split više od 42 000 posjeta uz izrazito zanimanje za Umjetničku galeriju i Prirodoslovni muzej Split, Zadar više od 21 400 i Rijeka više od 18 000 posjeta, Pula više od 15 000 posjeta sa velikim zanimanjem za Sveučilišnu knjižnicu Sveučilišta Juraj Dobrila, više od 10 000 posjeta zabilježeno je u Dubrovniku gdje je najviše zanimanja privukao Dom Marina Držića a više od 8 000 posjeta zabilježili su Osijek te Vukovar sa velikim interesom za novootvoreni Muzej Vučedolske kulture.

Noć muzeja uspješno je održana i na otocima Braču, Hvaru, Krku, Malom Lošinju, Rabu i po prvi puta na Murteru u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Pojedini gradovi i mjesta ove godine u Noći muzeja bilježe gotovo dvostruku posjećenost, ističemo Kaštela, Slatinu, Sinj, Ozalj, Ogulin, Požegu i Valpovo.

Iz Hrvatskog muzejskog društva zahvaljuju publici na odazivu, svim muzejskim djelatnicima i drugim sudionicima na doprinosu u uspješnoj realizaciji projekta te pokroviteljima, partnerima, sponzorima i medijima.

Potpuno izvješće o Noći muzeja 2016. bit će vidljivo stranicama www.hrmud.hr u srijedu 3. veljače 2016. do kada bi trebali prikupiti informacije o broju posjetitelja svih sudionika koje do danas nisu pristigle. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni