Noć knjige ove godine od 22. do 25. travnja

Noć knjige ove godine od 22. do 25. travnja

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje te njihovu vrijednost za pojedinca i društvo – Noć knjige ove će godine trajati čak četiri dana, od 22. do 25. travnja. Otvorenje manifestacije bit će održano 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Ovogodišnja manifestacija temom propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori sudionike i javnost potiču da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu.

Podsjećaju i da ove godine obilježavamo dvije značajne obljetnice – 400. obljetnicu rođenja francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena – zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri te 100. obljetnicu rođenja velike hrvatske književnice Vesne Parun.

Više od tisuću programa

Program ovogodišnje Noći knjige obilovat će besplatnim događanjima za sve uzraste diljem Hrvatske. Očekuje se više od 1000 programa knjižnica, knjižara, antikvarijata, nakladnika, obrazovnih ustanova, instituta, turističkih vodiča, gradova i općina, bolnica, muzeja te drugih ustanova i organizacija »prijatelja knjige«.

I ove će godine u sklopu Noći knjige biti predstavljeni najnoviji rezultati o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo, prošlogodišnje je istraživanje pokazalo da tek 45 posto hrvatskih građana u godini dana pročita jednu knjigu. Najviše su se čitali krimići, a velika većina građana smatrala je da knjiga nije izvor znanja. Knjige su najviše čitale žene, visokoobrazovane osobe te osobe čiji su prihodi kućanstva iznad 13 tisuća kuna.

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni