Noć knjige od ove godine u bolnicama i zatvorima

Noć knjige od ove godine u bolnicama i zatvorima

Zanimljivost u ovogodišnjoj Noći knjige je što će se ova manifestacija obilježiti i u hrvatskim zatvorima i bolnicama. Tako će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati knjige, a neki će zatvori omogućiti zatvorenicima praćenje filmskog maratona na Trećem programu HRT-a.

Sutra će se obilježiti Noć knjige 2014. Cilj ove manifestacije je obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prva te Dan hrvatske knjige, koji se obilježava svake godine 22. travnja, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je na današnji dan 1501. godine dovršio Juditu. Na ovaj način organizatori žele promicati knjige, kulturu čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja. Želja im je poboljšati suradnju knjižara, nakladnika, medija i ostalih institucija te povezati lokalne zajednice, koje se u sve većem broju svake godine uključuju u ovu manifestaciju.

Ova se manifestacija odvija u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižnog bloka-Inicijative za knjigu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge ZANA te portala za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. Tijekom Noći knjige koja će trajati od 18 sati do 1 sat iza ponoći biti će otvorene brojne hrvatske knjižnice, knjižare, škole, javni prostori i ustanove u kojima će se odražavati prigodni programi. U programima će sudjelovati i brojne hrvatske osnovne i srednje škole s ciljem promocije knjiga i čitanja među djecom i mladima. Noć knjige 2014. održati će u 156 gradova i mjesta u Hrvatskoj, a prijavilo se 370 sudionika (knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturnih centara, muzeja, galerija, udruga pisaca i ljubitelja knjige, koji su pripremili više od 700 programa. Ove su se godine u manifestaciju uključili i dječji vrtići, a sudjelovati će i više od 200 pisaca te brojni prevoditelji, glumci, izvođači, urednici i javne osobe koje vole knjige.

Nakladničke kuće doniraju knjige bolnicama i zatvorima

Veliki broj knjižnica će nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine, a u mnogim će se knjižarama i antikvarijatima moći kupiti knjige s popustom.

Zanimljivost u ovogodišnjoj Noći knjige je što će se ova manifestacija obilježiti i u hrvatskim zatvorima i bolnicama. Tako će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati knjige, a neki će zatvori omogućiti zatvorenicima praćenje filmskog maratona na Trećem programu HRT-a. Osim zatvora u Noći knjige ove će godine sudjelovati i Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, gdje će se odražti predstavljanje autora i urednika knjiga koji rade u ovoj bolnici, a posjetitelji će imati priliku upoznati knjižnicu KBC-a Sestre milosrdnice. Neke nakladničke kuće su za ovu prigodu donirale knjige koje će se pokloniti hrvatskim bolnicama i zatvorima.

Ova manifestacija se u Hrvatskoj održava od 2012. godine, a ove će se godine održati u Sloveniji i Crnoj Gori.

„Oslobađanje knjiga“ u Noći knjige

U sklopu manifestacije Noć knjige promovirat će se i Book Crossing. Riječ je o međunarodnoj akciji pokrenutoj prije desetak godina a realizira se ostavljanjem knjiga na javnim mjestima s porukom – PROČITAJ ME!, koja jasno ukazuje da knjiga nije izgubljena nego je ostavljena s namjerom

Centar za kulturu Trešnjevka ove godine u Noći knjige organizira književno druženje u sklopu kojeg će se predstaviti niz književnih udruga, izdavača i spisatelja.  U sklopu bogatog programa u goste stiže  umjetnička voditeljica Sanja Vučković iz Centra za kreativno pisanje, dok će polaznici Dramskog studija TNT izvesti ulomke iz predstave „Kolo od sreće“ Miroslava Krleže i Vesne Stilinović.

Također, u sklopu manifestacije Noć knjige promovirat će se i Book Crossing. Riječ je o međunarodnoj akciji pokrenutoj prije desetak godina a realizira se ostavljanjem knjiga na javnim mjestima s porukom – PROČITAJ ME!, koja jasno ukazuje da knjiga nije izgubljena nego je ostavljena s namjerom.

Kako Book Crossing zapravo funkcionira? Za početak, dovoljno je odlučiti darovati knjigu te je označiti naljepnicom koja se može preuzeti s internetske stranice www.bookcrossing.com. U naljepnicu upišete jedinstveni identifikacijski broj (BCID). Označenu knjigu bookcrosseri ostavljaju na javnim mjestima ili mjestima predviđenim za razmjenu kako bi je mogli pronaći drugi čitatelji. Nakon čitanja knjiga se prosljeđuje dalje i tako nastavlja lanac čitateljske razmjene. Do sada je u svijetu „oslobođeno“ više od 15 milijuna knjiga koje dalje putuju i bivaju nakratko zarobljene da bi ponovno bile puštene u svijet knjigoljubaca. U Noći knjige i CeKaTe postaje mjesto gdje se posjetitelji mogu “učlaniti” u ovu jedinstvenu knjižnicu. Program u Noći knjige, u srijedu 23. travnja, počinje u 21 sat i trajat će do ponoći. (zg-magazin)