Noć knjige: KAJ za velike i male

Noć knjige: KAJ za velike i male

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Knjižnica Kajfešov brijeg i nakladnik Srednja Europa pridružuju se obilježavanju ovogodišnje Noći knjige susretom KAJ za velike i male – međugeneracijske radionice o kajkavskom jeziku. Radionice će biti održane u subotu, 22. travnja 2023. u 11 sati u prostorijama Knjižnice Kajfešov brijeg, Ulica grada Gualda Tadina 4.

Sudjeluju autorica Bojana Schubert i ilustrator Grgo Petrov.

„Kajkavskim književnim jezikom napisana su brojna književna, znanstvena i edukativna djela i priručnici u razdoblju od tri stoljeća (polovica 16. – polovica 19. stoljeća). Unatoč tomu književnokajkavske su teme slabo zastupljene u udžbenicima hrvatskoga jezika, ali i u kroatističkim sveučilišnim programima (…) Istovremeno s odabirom štokavštine za osnovicu književnog jezika svih Hrvata, počelo je i negativno markiranje kajkavskoga književnog jezika kojim se dotad pisalo i na kojem se objavljivalo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.“ (Iz knjige U suton kajkavskoga književnog jezika. Povijesnosociolinvistička analiza jezika Ivana Krizmanića, Bojana Schubert)

„Ovo je priča o životu jednog jezika. Priča je to stara čak tri stotine godina. (…) Zamislimo sjeverozapadnu Hrvatsku kao livadu punu cvijeća. Na toj livadi ljudi od davnina govore raznim kajkavskim govorima. Zamislimo te govore kao mirisne cvjetove: Varaždinčice, Međimurčice, Zagorčice, Posavčice, Podravčice, Gorančice, Turopoljčice, Sutlančice. Međusobno se cvjetovi ponešto razlikuju, no unatoč tomu dobro se međusobno razumiju te povrh svega prelijepo mirišu.

U šesnaestom stoljeću na kajkavskoj cvjetnoj livadi niknulo je i stablo!“ (Iz znanstveno-popularne slikovnice Priča o jednom Kaju, Bojana Schubert/Grgo Petrov)

Program:

  •   Slikopriča o jednom Kaju
  •   Igra riječi na kajkavskom jeziku
  •   Igra Vruća jabuka zemeljska
  •   Pikule / špekule na stazi

O autorima:

Bojana Schubert, doktorica znanosti, znanstvena suradnica u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU.

Grgo Petrov, dizajner i ilustrator. Radi na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama, bavi se istraživanjem lokalne hrvatske jezične baštine, posebice među mladima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni