Noć knjige i “Zmajurjevo”

Noć knjige i “Zmajurjevo”

Vikend događanja u Zagrebu i okolici

ZAGREB

Petak, 22. 4.

16:00-21:30

Booksa

Noć knjige 2016: Sve za 10

Svi vi koji imate višak knjiga, slobodno ga donesite u Booksu. A svi vi koji volite knjige, volite ih čitati, sakupljati, poklanjati, dijeliti – dobro nam došli na Noć knjige 2016.!

17:00 – 19:00

Nakladnička kuća Mala zvona i Centar mladih Ribnjak povodom Noći knjige, u petak 22. travnja 2016. od 17 do 19 sati, organiziraju druženje i crtanje s likovnim umjetnicima Malih zvona u Centru mladih Ribnjak.

Naklada Mala zvona u pet godina postojanja objavila je niz zapaženih slikovnica domaćih autora. Kao uvod u Noć knjige pozivaju svu djecu rane školske dobi, kao i njihove roditelje na druženje s likovnim umjetnicima Pikom Vončinom, Nikolinom Manojlović Vračar, Margaretom Peršić, Ivom Valentić i Mingshengom Pijem. U veliku dvoranu Centra mladih Ribnjak dobrodošli su svi koji vole slikovnice i slikanje, a svi ćemo zajedno na zabavan i edukativan način obilježiti još jednu Noć knjige.

18:00

Hrvatski školski muzej

Noć knjige u Hrvatskom školskom muzeju

U ciklusu Kako smo (pre)živjeli školu knjižničarska savjetnica Muzeja dr. sc. Štefka Batinić razgovarat će s gospodinom Markom Ferekom o njegovim iskustvima iz školskog života iz perspektive osobe s deficitom pažnje i hiperaktivnosti.

19:00

Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3

Branka Bezić Filipović: Tragom Hrvata u svijetu

O knjizi će govoriti: mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika; dr. sc. Ivan Čizmić, povjesničar; dr. sc. Marin Sopta, povjesničar iseljeništva; nakladnik Zorana Boškovića, te autorica. Predstavljanje vodi: Vesna Kukavica, prof.

21:00

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Razgovor i čitanje

Između čitanja naših autora uključit ćemo se uživo u programMeđunarodnog književnog festivala Cúirt u Galwayu i poslušati razgovor s Patrickom deWittom, autorom romana Braća Sisters.

Irski Cúirt, slovenska Vilenica i hrvatski Festival svjetske književnostimeđunarodni su književni festivali partneri koji kroz projekt “Sharing the World, u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa, “razmjenjuju” pisce, kritičare i izložbe knjiga te prenose razgovore uživo partnerskih festivala. Projekt “Sharing the World” počeo je 1. svibnja 2015., a trajat će do 30. travnja 2017.

Subota, 23. 4.

Park Ribnjak

Zmajurevo u Parku Ribnjak

Željeli biste na jedan dan zakoračiti u svijet nalik onom iz serije Igra prijestolja ili legendi o kralju Arthuru? U subotu, 23. travnja 2016. godine zagrebački park Ribnjak ugostit će ZmaJurjevo, pretvoriti se u srednjovjekovno selo u kojem se bore vitezovi i nad kojim prelijeću zmajevi…

ZmaJurjevo u Zagreb donosi Željezno prijestolje iz kultne HBO-ove serije Igra prijestolja, i to samo dva dana prije premijere nove, 6. sezone. Obožavatelji serije i posjetitelji ZmaJurjeva tako će dobiti priliku zakoračiti u fantastični svijet Westerosa, zasjesti na prijestolje i osvojiti GoT nagrade.

Svi su pozvani i da se prošeću selom u srednjovjekovnom stilu, kušaju specijalitete spravljene po tradicionalnim receptima i razgledaju tematsku izložbu u Centru mladih Ribnjak.

Večernji sati rezervirani su za svjetlosno-izvedbeni spektakl – predstavu o legendi borbe sv. Jurja u izvedbi Reda Čuvara grada Zagreba uz pratnju Ansambla za ranu glazbu Minstrel i svjetlosne efekte, a posjetitelje očekuje i projekcija letećeg zmaja i simbolično paljenje jurjevskog krijesa. Za najmlađe ZmaJurjevo donosi zanimljive sadržaje poput radionica kaligrafije, heraldike i izrade drvenih štitova, akrobatske radionice i čitanja bajki i prigodnih igara, među kojima su i potraga za zmajevim jajima.

ZmaJurjevo je inspirirano legendom o borbi svetog Juraja protiv zmaja, a organizatori su Udruga Red Čuvara grada Zagreba, Centar mladih Ribnjak i Centar za kulturu i informacije Maksimir.

Program je dostupan na ovoj poveznici.

 

KRIŽ

Petak, 22. 4.

19:00

Promocija knjige Anđe Marić „Afra“

„Ljubavna priča“ koncert puhačkog kvinteta iz Zaprešića

Informacije: TZO Križ, Trg Sv. Križa bb, 10314 Križ

tel. 01/2831 510, e-mail: turisticka.zajednica@opcina-kriz.hr

 

SVETA NEDELJA

Petak, 22. 4.

18:00

Dom suvlasne zajednice, Orešje

„Jurjevo u Orešju“- tradicionalna manifestacija paljenja krijesa

18:00

Društveni dom Rakitje

„Jurjevo u Rakitju“ tradicionalno paljenje krijesa uz prigodni program

 

VELIKA GORICA

Subota, 23. 4.

20:00

Dvorana Gorica

Davež – vlastita produkcija Scene Gorica

Nejelja, 24. 4.

17:00

Dvorana Gorica

Uzbuna u džungli – predstava Lutkarske scene „Ivana Brlić Mažuranić“

 

VRBOVEC

Petak, 22. 4.

18:00

Dvorana POU Vrbovec

Koncert učenika Glazbenog odjela II. OŠ Vrbovec u povodu 50 godina rada glazbene škole

(zg-magazin)