Noć knjige 2016.

Noć knjige 2016.

“Noć knjige 2016.”, manifestacija koja već pet godina uzastopce potiče kulturu čitanja i promiče razgovor o literaturi, održat će se u petak, 22. travnja, na Dan hrvatske knjige te uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava. Organizatori su Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

U “Noći knjige 2016.” u knjižarama, knjižnicama, školama i drugim javnim prostorima i ustanovama širom Hrvatske od 18 sati do 1 sat održavat će se različita događanja – javna čitanja, predstavljanja knjiga, druženja s autorima, radionice i sl., s ciljem da se oči javnosti usmjere na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

Osim tradicionalnoga večernjeg programa, “Noć knjige 2016.” imat će i svoju matineju, program namijenjen mlađemu uzrastu, koji će se odvijati tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati.

Ovogodišnja “Noć knjige” u znaku je dviju velikih obljetnica u svijetu književnosti: 400. obljetnica smrti Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea, kao i 100 godina od prvog objavljivanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić.

Manifestacija će se održati u više od 219 gradova i mjesta diljem zemlje, s najvećim brojem programa u Zagrebu (271). Čak 494 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige) pripremilo je više od 1000 programa i prodajnih akcija.

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u više od 100 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine, kao i rasprodaju otpisanih naslova.

Uz edukativno-zabavnu notu, “Noć knjige” ima i humanitarnu notu. Hrvatski nakladnici će donirati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica, koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

Noć se službeno otvara već u podne, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH (GFK, 2016.)

Organizatori su osobito zadovoljni činjenicom da su entuzijazam vezan uz “Noć knjige” uspjeli proširiti i izvan granica Hrvatske. Naime, “Noć knjige” se uspješno održava i u susjednoj Sloveniji i Crnoj Gori.

Manifestacija “Noć knjige 2016.” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a program podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH.
Detaljan program svih događanja možete pronaći na web stranici manifestacije.

(Zg magzin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni