Noć kazališta 2016.

Noć kazališta 2016.

Noć kazališta održat će se u subotu 19. studenoga, osmi put zaredom, a u njoj sudjeluje 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Hrvatskoj. Ove će se godine moći pogledati 145 predstava i sudjelovati na 50-ak popratnih programa.

Ovogodišnja Noć kazališta održava se pod sloganom “Kraljevstvo za kulturu”, jer sve institucije koje sudjeluju u Noći kazališta upravo to i rade.

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji), svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade, daju sve za kulturu.

Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Mnogo je novosti i zanimljivosti u ovogodišnjoj Noći kazališta, spomenimo tek sudjeloanje i dvaju hrvatskih otoka: Šolte, gdje će se odigrati 2 predstave i kao popratni program izložba, te po prvi put otok Vis, na kojemu će Umjetnička organizacija BESA odigrati predstavu Presuda – Tiha likvidacija.

Što se tiče Zagreba, gotovo sve institucije u kulturi u gradu Zagrebu sudjeluju u Noći kazališta, a ove godine po prvi put i Gradsko kazalište Komedija. Zagrepčani će u 21-oj instituciji moći pogledati 42 predstave, najopsežniji program imaju Dječje kazalište Dubrava, Centar mladih Ribnjak, Centar za kulturu Trešnjevka i klaster Zmajevo gnijezdo i Mala scena.

Detaljnije pročitajte na:  PROGRAM NOĆI KAZALIŠTA

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni