Njihovi Palčići osvajaju dječja srca

Njihovi Palčići osvajaju dječja srca

Blizanke Šeligo dugo su razmišljale kako nazvati svoje lutkice, a ideju su dobile kada su na televiziji pogledale reportažu o Klubu roditelja nedonoščadi Palčići. „Pošto su naše lutkice isto malene odlučile smo ih iz poštovanja prema njima nazvati Palčići“, objašnjava Ivana

Valentina Vukoje

Nekada je potrebno vrlo malo da čovjek ponovno probudi kreativnost u sebi. To se dogodilo i sestrama blizankama Ivani i Sandri Šeligo. Ove 19-godišnjakinje žive u Humu na Sutli, a prije dvije godine započele su izrađivati malene lutkice od različitih materijala. Izrada lutkica nikako nije povezana sa fakultetom na kojem blizanke Šeligo studiraju. Naime, one su studentice fizioterapije.

palcici„Prije dvije godine je nastala naša prva lutkica, Palčić. Sve je počelo kada smo igrom slučaja u jednom starom časopisu naišle na ručno izrađene lutkice, koje su nas jednom riječju oduševile. One su u nama probudile maštu i želju za izradom sličnih lutkica. Za izradu smo upotrijebile staru odjeću te je tako reciklirale. Odlučile smo otići na tavan gdje smo pronašle puno stare odjeće, vune i raznih stvari koje smo zatim upotrijebile i uz pomoću njih same kreirale našu lutkicu i nazvale je Palčić. Već od rođenja bile smo dosta kreativne, ali nikad nismo ni pomišljale da ćemo jednog dana izrađivati igračke“, prisjetila se Ivana.

Koje ime odabrati?

Blizanke Šeligo dugo su razmišljale kako nazvati svoje lutkice, a ideju su dobile kada su na televiziji pogledale reportažu o Klubu roditelja nedonoščadi Palčići. „Pošto su naše lutkice isto malene odlučile smo ih iz poštovanja prema njima nazvati Palčići“, objašnjava Ivana.

Za izradu jedne lutke veličine oko 15 centimetara potrebno im je oko tri sata rada, ali ponekad i dulje. „Sve ovisi o detaljima koje stavljamo na lutku. Najčešće ideje uzimamo iz naše mašte, ali ponekad inspiraciju pronađemo u nekom časopisu ili u stvarnom životu“, priznaju sestre Šeligo.

palcici-2

Nimalo jednostavna izrada Palčića

Izrada Paličića nije nimalo jednostavna, a zahtjevni proces izrade započinje sa šivanjem tijela i dijelova tijela kao što su nos, uši, ruke i noge. Kada je tijelo gotovo, sestre započinju s uređivanjem lica. Lutkama se tada stavljaju oči, nosić, šivaju se usta, trepavice i na kraju obrve. „Tada započinjemo s oblačenjem lutkica u razne kombinacije. Palčice najčešće oblačimo u haljinice, a Palčiće u hlače na tregere ili nekakav kombinezon“, objašnjavaju zahtjevnu proceduru izrade Palčića.

Šivanje odjeće za malene Palčiće također je ručno. Kada sestre Šeligo naprave obleku za lutkice tada započinju s osmišljavanjem njihovih frizura. Zadnji dio u izradi je dorađivanje i ukrašavanje Palčića sitnim detaljima i ukrasima. „Kao šećer na kraju lutkicama zarumenimo obraze pomoću rumenila ili sa malo rumene šminke kako bi izgledali što prirodnije. Nama je svaka lutka draga i specifična na neki svoj način. Ali ipak nam nije žao kada prodamo neku lutkicu nego se tome veselimo jer tada znamo da se ona nekome sviđa i drago nam je zbog toga“, priznaje Ivana.

Njihov online WooHoo dućan

palcici-3Za sada sestre Šeligo narudžbe primaju samo iz Hrvatske, a njihovi Palčići mogu se mogu vidjeti na Facebook stranici. One vrlo često sudjeluju na raznim sajmovima i tako prodaju svoje Palčiće. Također imaju i svoj online WooHoo dućan. Sestre se jako trude u promociji svojih lutkica kako bi se što više ljudi upoznalo s njihovim radom. Osim unikatnih lutkica prodaju i razne plišane igračke, najčešće u obliku životinja. Za sada ne razmišljaju o otvaranju obrta ili kućne radinosti, no sestre su učlanjene u razne kreativne udruge preko kojih sudjeluju na sajmovima. „Naša je radionica smještena u jednom malom kutku kuće, a nadamo se da ćemo jednog dana u budućnosti moći otvoriti svoj obrt za izradu igračaka“, kaže Sandra. Potporu u njihovim planovima daje im obitelj i prijatelji, koji su navikli na činjenicu da sestre Šeligo gotovo svakodnevno postave neku novu igračku na svoju radnu policu. Ipak, djeca su ta koja se najviše vesele njihovim Palčićima, a sestre Šeligo kažu da se upravo djeca najduže zadržavaju na njihovom štandu kada izlažu Palčiće na nekom od sajmova.