Njezina je smrt zavila Britaniju u crno

Njezina je smrt zavila Britaniju u crno

Lady Diana, princeza od Walesa, rođena je kao Diana Spencer. Bila je ikona stila i velika humanitarka, zalagala se za sve koji su živjeli na marginama društva – izbjeglice, zatvorenici, žrtve mina, beskućnici, ovisnicima…

Smrt Lady Di, princeze od Walesa, koja je poginula u automobilskoj nesreći na današnji dan, 31. kolovoza 1997. godine, jedan je od onih događaja koji na svaku svoju godišnjicu u Velikoj Britaniji izazivaju dane nacionalnog tugovanja.

Iako ju je britanska javnost izuzetno voljela i slavila kao najdražu britansku princezu, njen brak s princem Charlesom bio je pun kontroverznih detalja, zbog kojih ostatak kraljevske obitelji nikad nije bio sretan.

Lady Diana, princeza od Walesa, rođena je kao Diana Spencer. Bila je ikona stila i velika humanitarka, zalagala se za sve koji su živjeli na marginama društva – izbjeglice, zatvorenici, žrtve mina, beskućnici, ovisnici…

Kada je u osamdesetim godinama prošlog stoljeća javno primila za ruku osobu zaraženu virusom HIV-a, tom je gestom učinila mnogo više za skidanje tabua s te bolesti nego itko prije ili poslije nje.

Princ Charles upoznao je Dianu krajem sedamdesetih godina, a ljubav se navodno rascvjetala u ljeto 1980. godine.

Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a televizijski prijenos njihovog vjenčanja, na kojem je bilo 3.500 gostiju, pratilo je više od sedamsto milijuna gledatelja. Prvi sin, princ William, rođen je samo godinu dana kasnije, 1982. godine, a njegov mlađi brat Harry rođen je 1985.

Već sam odabir mjesta poroda najnovijih prinova kraljevske obitelji – bolnica St. Mary’s umjesto Buckinghamske palače – pokazao je kako se Lady Di ne boji raskrstiti s tradicijama, bez obzira na želje kraljevske obitelji.

Bračni problemi Charlesa i Diane počeli su izlaziti u javnost ubrzo nakon rođenja drugog djeteta, kada su njihovi prijatelji otkrivali tabloidima kako se supružnici međusobno krive za probleme. Charles je navodno bio nevjeran, te je održavao vezu sa svojom prvom ljubavi, Camillom Parker Bowles.

Tabloidi su pisali i o Dianinim izvanbračnim izletima, pa su je povezivali s instruktorom jahanja Jamesom Hewittom. Kada su obje afere kraljevskog para izašle u javnost, početkom devedesetih godina, brak je već bio pred raspadom.

Razveli su se 1992., a Diana je najavila da je povlači iz javnog života.

Nakon razvoda, Diana je provela dvije godine u vezi s kirurgom Hasnatom Khanom, za kojega su mnogi njeni prijatelji govorili kako je on bio “ljubav njenog života”.

Ubrzo nakon razlaska od Khana, Diana se počela viđati s Dodijem Fayedom, sinom egipatskog biznismena Mohameda Al-Fayeda. Oboje su, nakon samo nekoliko mjeseci veze, poginuli u tragičnoj prometnoj nesreći u Parizu 31. kolovoza 1997. godine.

Samu smrt okruživale su mnoge teorije zavjera. Mohamed Al-Fayed još uvijek vjeruje kako je nesreća bila planirana, te da su je po naređenju princa Philipa izveli pripadnici britanske vojne obavještajne službe MI6.

Ipak, ova izuzetna žena ostala je u lijepom sjećanju ljudima širom svijeta, a ostale su i nepobitne činjenice o njenom životu. Princeza Diana je bila “najfotografiranija žena na svijetu”, voljena u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire, zapamćena po svojem stilu, šarmu i požrtvovnom humanitarnom radu.

Njena ostavština njena su djeca, William i Harry, za koje britanski mediji vjeruju kako su odrastali pod znatnim utjecajem majke. Diana je insistirala da njena djeca imaju život i izvan Kensingtonske palače, vodila ih među “obične ljude”, u hostele za beskućnike, i pokušavala im pružiti što je više moguće “normalan život”.

Zahvaljujući princezi Diani, kraljevska obitelj više se ne drži iznad britanskog naroda, a princ William je popularan i poštovan, spreman ispuniti svoju dužnost prema državi ali ne na štetu svog privatnog života ili svoje žene, i narod ga kao takvog i prihvaća.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni