Njemačka traži čuvara iz Auschwitza koji živi u Osijeku

Njemačka traži čuvara iz Auschwitza koji živi u Osijeku

Dencinger je, navodno, bio pripadnik Waffen SS-a zbog čega mu je SAD oduzeo državljanstvo, a njemačko Specijalno tužiteljstvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj dodatne podatke

Čuvar logora u Auschwitzu Jakob Dencinger, kojega traži Njemačka, trenutačno je pod istragom DORH-a kao bivši čuvar u pet nacističkih konclogora u Drugom svjetskom ratu.

Dencinger je, navodno, bio pripadnik Waffen SS-a zbog čega mu je SAD oduzeo državljanstvo, a njemačko Specijalno tužiteljstvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj dodatne podatke.

Taj bivši čuvar nacističkih konclogora u Auschwitzu, Mauthausenu, Buchenwaldu i Plaszowu od 1990. živi u Osijeku, a rođen je u Čepinu, desetak kilometara udaljenog od Osijeka.

Susjedi, koji nisu znali čime se Jakob bavio, opisuju ga kao tihog, mirnog i pristojnog čovjeka te dodaju kako su znali da je bogat i kako je živio u Americi.  Mediji prenose kako Jakob Dencinger ne odgovara na telefonske pozive niti otvara vrata. (hrt/zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni