Njemačka obnovila tjeralicu za Josipom Perkovićem

Njemačka obnovila tjeralicu za Josipom Perkovićem

Pojavila su se nagađanja da je zbog slučaja Perković njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb, na svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Njemačka savezna policija obnovila je tjeralicu za Josipom Perkovićem kojeg se sumnjiči za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Uz to, povisila je i nagradu s pet na dvanaest tisuća eura, objavio je danas HRT.

Uz Perkovićevu sliku naveden je i njegov alias Tomo Novaković. Perkovića sumnjiče da je kao agent jugoslavenske tajne službe Udbe, sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Reakcija je to Njemačke na aferu oko izmjena Zakona o europskom uhidbenom nalogu, čije je najavljivanje prošloga tjedna podiglo prašinu na domaćoj političkoj sceni. Uz kritike oporbe o spomenutim izmjenama zakona – čime bi se spriječilo Perkovićevo izručenje Njemačkoj s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a Bruxelles je podsjetio da, kada se o nalogu pregovaralo, nitko s hrvatske strane nije spominjao nikakvu vremensku odrednicu za njegovu primjenu.

O izmjenama se Zagreb nije konzultirao s Bruxellesom, a Sabor je na kraju odgodio glasovanje o izmjenama Zakona.

Pojavila su se nagađanja da je zbog slučaja Perković njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb, na svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Predstavnik Ureda za odnose s javnošću njemačke savezne vlade rekao je Hini kako Merkel uistinu neće nazočiti svečanoj proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u Zagrebu ovaj vikend, ali je rekao kako je razlog nedostatak vremena. (hrtr /zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni