Njemačka iskustva za rješavanje zagrebačkih problema

Njemačka iskustva za rješavanje zagrebačkih problema

Njemačka iskustva trebalo bi slijediti i po pitanju rješavanja problema nedostatnog broja osnovnih škola i domova za starije i nemoćne, a koji je posebno izražen u Zagrebu, poručio je Ostojić

Delegaciju iz Hrvatske, u kojoj su ministar zdravlja Rajko Ostojić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić, danas je tijekom službenog posjeta njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg primio gradonačelnik Karlsruhea dr. Frank Mentrup sa suradnicima.

Predstavnici vlasti u Karlsruheu su na sastanku s gostima iz Hrvatske, uz teme socijalne politike te izgradnje osnovnih škola i domova za starije i nemoćne,  predstavili i dugoročnu strategiju razvoja grada.  Posebno su se osvrnuli na svoja iskustva s korištenjem biciklističkog Park&Ride sustava, koji u Zagrebu tek treba zaživjeti te na izgradnju pet kilometara dugog tunela za tramvajski i cestovni promet, čiji je cilj znatno smanjivanje prometnih gužvi u gradu.

„Tunel koji bi povezivao podsljemensku zonu sa centrom grada, odnosno s Trnjem je jedno od prometnih rješenja koja su neophodna Zagrebu i za to ću se osobno zalagati. Vjerujem kako će nam i ova njemačka iskustva u tome biti od velike pomoći. Mi moramo učiti od onih koji su najbolji u pojedinim stvarima. To nije sramota, već velika razvojna šansa za Grad Zagreb i Hrvatsku“, istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Ministar zdravlja, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić naglasio je kako su Stuttgart i Karlsruhe imali slične probleme s prometom s kojima se danas suočava i Zagreb. „Pametnom politikom, s jasnom vizijom i strategijom, dakle kroz sinergiju željeznice i gradskog prometa Stuttgart i Karlsruhe su olakšali život svojim građankama i građanima. Njihovo će nam iskustvo itekako pomoći“, rekao je Ostojić te dodao kako bi se Zagreb u svojoj strategiji razvoja i rješavanja prometnih problema trebao puno više osloniti na sredstva iz europskih fondova.

Njemačka iskustva trebalo bi slijediti i po pitanju rješavanja problema nedostatnog broja osnovnih škola i domova za starije i nemoćne, a koji je posebno izražen u Zagrebu, poručio je Ostojić. (zg)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni