Nizzolo pobjednik prve etape, Rumac trinaesti

Nizzolo pobjednik prve etape, Rumac trinaesti

(Foto: Završnica prve etape u varaždinu  / Izvor: www.tourofcroatia.com)

Prva etapa hrvatskog Toura bila je nesretna za talijanskog biciklista, člana CCC Sprandi Polkowice, Simonea Ponzija, koji je teško pao na nekih 50-ak kilometara od cilja i za njega je utrka završena

Talijanski biciklist Giacomo Nizzolo iz UCI World Teama Trek-Segafredo, pobjednik je prve etape drugog izdanja biciklističke utrke Tour of Croatia, koja je počela u utorak jutarnjim startom u Osijeku te nakon 235 kilometara ravničarske vožnje završila u Varaždinu. U masovnoj je završnici talijanski sprinter završio je ispred Britanca Marka Cavendisha. Treće je mjesto pripalo Timothyju Dupontu iz Veranda’s Willems Cycling. Od hrvatskih biciklista najviše je mjesto očekivano izborio Josip Rumac, vrlo dobar sprinter iz azerbajdžanske momčadi Synergy Baku Cycling Project na 13. mjestu. Lanjski pobjednik Toura, Poljak Maciej Paterski iz CCC Sprandi Polkowice, završio je utrku na 16. mjestu.

Nakon 10 kilometara zatvorene vožnje, pri čemu su biciklisti prolazili pored osječke Tvrđe, odnosno kroz Europsku aveniju, oko 10 sati i 20 minuta utrka je službeno startala u Osijeku. Ubrzo su se u bijeg dala četvorica biciklista, Guy Sagiv i Guillaume Boivin iz Cycling Academy Team, Matej Drinovec iz Adria Mobila i Aleksej Kurbatov iz Gazprom-Rusvela te počeli graditi prednost koja se otprilike dva sata po startu popela na gotovo 11 minuta. Izraelski prvak u cestovnom biciklizmu, 21-godišnji Guy Sagiv, osvojio je prvi prolazni cilj, izmjeren na 108. kilometru kod Donjeg Miholjca. Za vrijeme održavanja prve etape Osijek – Varaždin, u Donjem Miholjcu je organiziran poseban doček prilikom prolaska biciklista.

Na prvome prolaznom cilju peloton je zaostajao za vodećom četvorkom osam minuta. Prednost se topila vrlo lagano kako se etapa bližila kraju. Na 50 kilometara do cilja iznosila je tri minute. Kod Ludbrega, na otprilike 35 kilometara do cilja, Guillaume Boivin iz Cycling Academy Teama odvojio se od preostale vodeće trojke. Petnaestak kilometara do kraja uživao je Kanađanin dvominutnu prednost te kao vodeći ušao u Varaždin. Peloton ga je uhvatio tek na malo više od dva kilometra prije cilja, što znači da su vozači Cycling Academy Teama vodili u više od 200 kilometara etape.

U samoj završnici utrke, vožene u dva kruga kroz staru varaždinsku gradsku jezgru, izostala je očekivana dominacija Marka Cavendisha i njegove podrške iz Team Dimension Data. Prva etapa bila je nesretna za talijanskog biciklista, člana CCC Sprandi Polkowice, Simonea Ponzija, koji je teško pao na nekih 50-ak kilometara od cilja i za njega je utrka završena.

Danas je na rasporedu druga etapa, najduža (240 km) na ovogodišnjem izdanju te je značajno zahtjevnija, s više od dva kilometra ukupnog penjanja, ponajprije u njezinoj početnoj fazi. Početak joj je u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a kraj u Splitu.

Utrku izravno prenosi HRT i Eurosport, a svaku večer emitiraju i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos emitiraju brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih neke Tour prenose i uživo.

Cjelokupni rezultati dostupni su na ovoj poveznici. (www.tourofcroatia.com / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni