Nizozemski gimnazijalci posjetili Staru gradsku vijećnicu

Nizozemski gimnazijalci posjetili Staru gradsku vijećnicu

U okviru zajedničkog projekta Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba i nizozemske gimnazije iz Grada Bergena, grupa od 20 nizozemskih i hrvatskih učenika te četriju profesora obišla je danas Staru gradsku vijećnicu.

U sklopu posjeta primio ih je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić koji im je zaželio dobrodošlicu, a ukazao je i na značaj tog objekta.

»Drago mi je što se posjetili ovu povijesnu zgradu. Proći ćete zgradom i vidjeti prostore u kojima je održano nekoliko značajnih zasjedanja Hrvatskog sabora. Na prijedlog Ivana pl. Kukuljevića, 23. listopada 1847. godine, upravo u ovoj zgradi hrvatski jezik proglašen je službenim jezikom. Godine 1848. godine zasjedao je i prvi hrvatski Narodni sabor pod predsjedanjem bana Josipa Jelačića. Dakle, došli ste u vrlo važnu zgradu u kojoj se trenutno nalazi Gradska skupština Grada Zagreba, drugo po veličini zastupničko tijelo u Republici Hrvatskoj«, istaknuo je Mikulić, napomenuvši kako se na sjednicama koje se održavaju, u prosjeku, jedanput mjesečno, ovdje donose »gradski zakoni«.

»Odluke donosi 51 zastupnik koji se biraju na lokalnim izborima svake četiri godine. Vi se upravo nalazite u Kabinetu predsjednika Gradske skupštine čija vrata su uvijek i svima otvorena. Na kraju ovog druženja želim vam ugodan boravak u Zagrebu te se nadam se da će vam Grad Zagreb, a posebno Stara gradska vijećnica, unatoč kiši, ostati u lijepom sjećanju«, poručio je Mikulić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni