Niyonsabe na “Hanžeku” srušila svjetski rekord!

Niyonsabe na “Hanžeku” srušila svjetski rekord!

Postavljeno je pet rekorda mitinga

(Naslovna fotografija: Antonio Bronić / Zagreb Meeting)

Memorijal Borisa Hanžekovića ima i svoj prvi svjetski rekord koji je sinoć na utrci od 2000 metara postavila Francine Niyonsaba iz Burundija. Srušila je 5:23.75 Ganzebe Dibabe iz 2017. godine.

Utrka na 2000 metara nije uobičajena u atletskim programima, ali izbor se pokazala kao pun pogodak organizatora mitinga koji je ostvario cilj da Zagreb dobije svoj svjetski rekord.

»Nisam znala da je to prvi svjetski rekord na ovom mitingu i s tim sam posebno ponosna«, rekla je nova svjetska rekorderka. »Nosila me odlična atmosfera, podrška publike, a moram pohvaliti i atletičarke koje su vukle utrku do ovog velikog rezultata«, dodala je.

Nakon Couserovog rekorda u bacanju kugle od dan ranije, nove rekorde mitinga ostvarili su na 400 metara Kirany James, u troskoku Jamajčanka Shanieka Ricketts, na 200 metara mlada sjajna Namibijka Cristine Mboma te u skoku s motkom KC Langfoot.

Shanieka Ricketts (Foto: Press / Zagreb Meeting)

Američka dominacija na 100 m

Amerikanci su dominirali na utrci od 100 metara. Najbrži je bio Marvin Bracey, a iza njega su bili Ronnie Baker, do je na trećem mjestu završio Trayvon Bromell. Bracey je rezultatom od 09.86 s bio samo stotinku sporiji od rekorda mitinga koji je 2011, postavio Usain Bolt.

Zagreb je imao čast pozdraviti i pobjedu trostrukog osvajača olimpijskih odličja (London zlato, Rio srebro, Tokio bronca) Kiranyja Jamesa s Grenade. A on je Zagreb počastio novim rekordom mitinga na 400 metara 44.46, pola sekunde bolje od dosadašnjeg rekorda Amerikanca Robertsa.

A kako je u Zagrebu teško pobijediti uvjerio se i olimpijski pobjednik Parchment u memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 100 metara s preponama. Drugi rezultat sezone istrčao je Amerikanac Devon Allen i to je samo stotinku daleko od rekorda mitinga Marca Creara koji traje i 22 godine kasnije. Drugi je bio Jamajčanin Ronald Levy, a treći njegov sunarodnjak Hansle Parchmenta. Inače, Allenu je to i najbolji doseg karijere.

Na 3000 metara sa zaprekama rekordu Kenijca Birecha se približio Etiopljanin Gatnet Vale sa 8:12.01.

Rekordni skok s motkom

S motkom su preko rekorda Timura Morgunova od 5.76 metara poletjeli prvo KC Langfoot, pa Sam Kendricks, Valentin Lavillenie, Christofer Nielsen i Kurtis Marchall na 5.82. A najviše je do 5.87 poletio KC langfoot što je sada novi rekord mitinga.

Kod daljaša sa 7.70 metara slavio je domaćin Marko Čeko.

Daniel Stahl potvrdio je dominaciju s diskom. Olimpijski pobjednik slavio je bacivši odmah u prvom hicu 67.79 metara, ali do svog rekorda 68.87 metara postavljenog godinu prije nije uspio doći.

U utrci na 200 m zagrebačku publiku oduševila je mlada Namibijka Christine Mboma rekordom mitinga 22.04 što je za čak 31 stotinku bilo bolje od legendarne Allyson Felix čiji je rekord trajao devet godina.

Nigerijka Tobi Amusan slavila je na 100 metara s preponama sa 12.61.

Poletjela je u troskoku Jamajčanka Shanieka Ricketts na 14,77 metara i preletjela dosadašnji rekord Mabel Gray iz 2009. godine za 19 centimetara.

Na 400 metara s preponama blizu rekorda Kubanke Daimi Pernie iz 2000. godine bila je Panamka Gianna Woodruff sa 54.67.

Sandra nije uspjela

Kod kopljašica je slavila Madara Palameika. Latvijka je bacila 63.75 metara. Domaća nada Sara Kolak olimpijska pobjednica iz Rija zaustavila se na petom mjestu sa 57.72 metra.

U velikom okršaju s najvećom domaćom uzdanicom Sandrom Perković slavila je Valarie Allman, olimpijska pobjednica iz Tokija. Ona je u šestom hicu bacila 69.63 m približivši se Sandinom rekordnom bacanju od 70.83 iz 2017. godine. Perković je završila druga prebacivši 66.48 metara.

Valarie Allman (Foto: Press /Zagreb Meeting)

Sjajan atletski spektakl, 71. Memorijal Borisa Hanžekovića,  ujedno i posljednji atletski miting ove sezone završio vatrometom. Nagradilo ga je i lijepo vrijeme, ali i popunjene tribine stadiona Mladosti kraj Save.

Zagreb se svečanošću oprostio od omiljene atletičarke Blanke Vlašić, čijih 208 cm iz 2009. još uvijek blista kao najveći rezultat u povijesti mitinga. (ZG-magazin / Zagreb Meeting)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni