“Nitko nije nezamjenjiv”

“Nitko nije nezamjenjiv”

Može se zamijeniti auto, motocikl, vilica, tanjur, košulja i još puno toga, ali ne i čovjek

Hanibal Salvaro

»Nitko nije nezamjenjiv«, omiljena je izreka osoba sniženog IQ-a, koje mogu biti i na važnim pozicijama, ali koje se teško susreću s nekim notornim činjenicama, pa i zdravom logikom. Ako znamo da na svijetu živi oko 7,5 milijardi ljudi i da svi imaju drugačiji otiske, oči i još puno toga, tada je puno bliža logika kako nema zamjenjivih osoba. Može se zamijeniti auto, motocikl, vilica, tanjur, košulja i još puno toga, ali ne i čovjek. A možda se bezbolno mogu »zamijeniti« osobe koje smatraju kako »niko nije nezamjenljiv«.

Ustvari, možda je točnije kazati kako je »zamjenjivost« proporcionalna beznačaju neke osobe tj. njenom djelovanju i važnosti uloge koju ima u društvu.

No ovakva izreka je dosta uobičajena u nekim ekipnim tj. grupnim aktivnostima, kao što su neki sportovi, vojne djelatnosti ili bilo koje kolektivno djelovanje kao što su politika te nacionalna ili vjerska pripadnost. Iako je ustvari demagoška, mnoge osobe u nju vjeruju i još mnoge slične, koje površno gledajući, djeluju dosta logično.

Pri tome se uopće ne pitaju: pa tko je zamijenio Aristotela, Katona, Giordana Bruna, Kopernika, Galilea, Newtona, Pascala, Teslu, Edisona, Marconia, Milku Trninu, Mariu Callas, Carusa, Eleonoru Duse, Toscaninija, Wagnera, Verdija, Jakova Gotovca, Krležu, Vladu Gotovca, Meštrovića, Džamonju, Murtića, Tina Ujevića, Hundertwassera, Richtera, Mariju Žarak, Vukasa, Dražena Petrovića, Welfla, Kacijana, Mandžukića, Modrića, Šukera, Maradonu, Messija, Ibrahimovića, Heinzela, Mirka Novosela, Franju Tuđmana, Majku Terezu, Gandhija, Nelsona Mandelu, Churchilla…, i tako bi mogli do sutra. Svi su oni bili ili jesu nezamjenjivi, jer su velikani uvijek nezamjenjivi. Drugim riječima, oni koji su zamjenljivi nisu velikani. Netko je došao na njihova mjesta, možda je čak bio i bolji – ali nije bio zamjena.

Ovih par redaka želi samo podsjetiti kako uopćavanja zvuče zgodno, ali su skoro uvijek daleko od istine.

Uostalom, uskoro su predsjednički izbori pa bi bilo zgodno da nešto i saznamo o kandidatima. A puno je važnije da znamo nešto o njima nego o nekim programima koje rade u suradnji s raznim savjetnicima ili sami.

Zato kandidate možda treba upitati: Što mislite o izreci i stavu da »nitko nije nezamjenjiv«?

Hanibal Salvaro

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni