“Nisu koristili EU fondove jer taj novac nisu mogli dijeliti kumovima i rođacima”

“Nisu koristili EU fondove jer taj novac nisu mogli dijeliti kumovima i rođacima”

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš danas je prozvala Gradsku upravu koju su dugo godina predvodili Milan Bandić i »njegova učenica« Jelena Pavičiuć Vukićevića za nedovoljno korištenje EU fondova.

Mrak-Taritaš tvrdi da se EU fonovi nisu koristili »dijelom zbog nesposobnosti i neznanja zagrebačke Gradske uprav«, a dijelom zato što se za svaki euro tog novca moraju položiti računi«. Ili kako je kazala: »Ne može ga se dijeliti ispod stola rođacima, kumovima i onima kojima su nešto ostali dužni«.

Upozorila je da je Zagreb tek 60. među gradovima u Hrvatskoj kad je u pitanju korištenje EU fondova iako predstavlja petinu stanovništva i gotovo trećinu gospodarstva Hrvatske.

Zagreb je, kaže, ostvario samo 7,6 % od ukupnog iznosa EU sredstava koji su iskoristile sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. A i u tom skromnom postotku uglavnom se radi o projektima raznih udruga, škola znanstvenih institucija i slično, u kojima je Grad sudjelovao samo simbolično, tvrdi Mrak-Taritaš.

»Od većih projekata Zagreb je samo remetinečki rotor financirao iz EU fondova«, kaže kandidatkinja za gradonačelnicu navodeći da su druge europske metropole intenzivno koristile sredstva iz Kohezijskog fonda za razvoj prigradske željeznice, metroa i ostale prometne infrastrukture, pročišćavanja otpadnih voda, zaštitu od poplava itd.

Navela je primjer Budimpešte u kojoj je dosad uloženo preko 780 milijuna eura bespovratnih EU sredstava te Bukurešta gdje se taj iznos penje do gotovo 2 milijarde eura. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni