Ništa od referenduma o izbornom zakonu

Ništa od referenduma o izbornom zakonu

Premda u konkretnom slučaju nije prikupljeno dovoljno potpisa, Ustavni sud je zauzeo stajalište da bi se o pitanjima o kojima je inicijativa U ime obitelji tražila izjašnjavanje građana, uz dovoljan broj potpisa, mogao raspisati referendum

Ustavni sud Republike Hrvatske danas je objavio da građanska inicijativa U ime obitelji nije prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi, među ostalim, tražili da se saborske zastupnike bira imenom i prezimenom.

»U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji nije dopušteno raspisivanje referenduma iz točke I. ove izreke jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom na to da su 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača, navodi se u odluci Ustavnog suda objavljenoj na njihovoj internetskoj stranici.

Premda u konkretnom slučaju nije prikupljeno dovoljno potpisa, Ustavni sud je zauzeo stajalište da bi se o pitanjima o kojima je inicijativa U ime obitelji tražila izjašnjavanje građana, uz dovoljan broj potpisa, mogao raspisati referendum. No Ustavni sud pritom nije razmatrao ustavnost samog referendumskog pitanja jer Hrvatski sabor od njih to nije ni zatražio.

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud istaknuo je da pravo glasovanja, odnosno odlučivanja na referendumu, imaju svi birači upisani u registar birača neovisno o prebivalištu, ali da se potpisi za raspisivanje referenduma mogu prikupljati samo na području Republike Hrvatske.

Potpisi se mogu sakupljati samo na području RH

»Pravo birača da svojim potpisom zatraži raspisivanje referenduma ne ovisi, dakle, ni o kakvim drugim pretpostavkama (prebivalištu, valjanoj osobnoj iskaznici, činjenici da stvarno ne živi na području Republike Hrvatske i sl.), osim pravne činjenice da je potpisnik birač (što znači da je upisan u registar birača) i faktične činjenice da je potpis dao na području Republike Hrvatske«, tumači Ustavni sud.

»Isključivanje birača koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj od mogućnosti potpisivanja inicijative za održavanje referenduma, ako se takav birač zatekne na području Republike Hrvatske u vrijeme prikupljanja potpisa, ne bi se moglo kvalificirati kao “nužno u demokratskom društvu” za postizanje legitimnog cilja (ostvarenja neposredne demokracije) i moralo bi biti kvalificirano kao suprotno načelu demokracije«, navodi se u odluci. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni